Чому скасували виступ Зеленського у Сенаті США, а Єрмак там заговорив про "програш України"

Переглядів: 371

6 грудня 2023 14:55

Чому скасували виступ Зеленського у Сенаті США, а Єрмак там заговорив про програш України фото

Президент України Володимир Зеленський в останній момент скасував закритий брифінг з сенаторами США на тлі безуспішних спроб Білого дому домогтися ухвалення додаткової допомоги Україні.

Зеленський мав виступити по відеозвʼязку у Сенаті та Палаті представників у вівторок, де планував доповісти про хід бойових дій. 6 грудня сенат мав голосувати пакет допомоги Україні.

Як пояснив, не вдаючись у подробиці, лідер сенатської більшості Чак Шумер, у лідера України в останню хвилину нібито виникли невідкладні справи.

У середу посол України в США Оксана Маркарова пояснила, що Зеленський не виступив перед Сенатом, тому що там обговорювалися внутрішні питання.

"Нічого катастрофічного насправді не сталося. Була ідея взяти участь в одному з декількох брифінгів, якби було можливо долучитися", - сказала вона в ефірі телемарафону.

За її словами, 5 грудня відбулася велика кількість закритих брифінгів, на яких виступали голова Пентагону Ллойд Остін та інші представники Білого дому.

Міністр оборони України Рустем Умєров, який зараз перебуває у США, анонсував, що президент проведе брифінг "коли буде можливо наступного разу".

За даними кількох джерел у владній команді, це може статись наступного тижня.

Цього разу, як кажуть співрозмовники у дипломатичній команді України, закритий виступ президента скасувався через це, що республіканці та демократи пересварились через фінансування проблеми кордону з Мексикою.

Сенатський кореспондент Ендрю Десідеріо описав ситуацію у твіттері так, що на фоні сварки республіканці просто покинули зібрання щодо України.

Річ у тому, що спочатку планувалось голосування загального пакета допомоги Україні, Ізраїлю, Тайваню і на зміцнення кордону з Мексикою.

Проте демократи, у яких у Сенаті більшість, подали документ, з якого викинули питання кордону. Саме це і розлютило республіканців, без яких результативного голосування не може бути (воно вимагає 60 голосів за, а демократи мають 51 голос зі ста).

Тож, як кажуть співрозмовники, голосування за такий пакет без кордону 6 грудня буде провальним, і виступати президенту перед ним не було сенсу.

Як прогнозує депутатка Верховної Ради Олександра Устінова, яка залучена до перемовних процесів зі США, позитивні новини для України з Вашингтону можуть з'явитись наступного тижня.

Якщо обидві партії досягнуть консенсусу щодо мексиканського кордону, то допомогу Україні можуть схвалити.

"Дуже хочу вірити, що наступного тижня пакет з усіх 4 складових проголосує Сенат, і що його "до свят" встигне проголосувати нижня палата Конгресу", - написала Устінова у фейсбук. Вона додала, що наразі допомогу Україні у 61 мільярд скорочувати не планують.

Співрозмовники вказують, що саме перед таким позитивним голосуванням на фоні компромісу між республіканцями та демократами і може відбутись детальний брифінг Зеленського щодо ситуації в Україні та на фронті.

"Відмова від підтримки України – це просто абсолютне божевілля", - вже заявив президент США Джо Байден.

Він наголошує, що відмова від підтримки України суперечить інтересам США, а тому пообіцяв, що його адміністрація доб’ється виділення коштів для України.

Джерело: ВВС Україна




Схожі новини: