Діти батьків, яким діагностували безпліддя, можуть мати вищий ризик аутизму – дослідження

Переглядів: 290

5 грудня 2023 18:30

Діти батьків, яким діагностували безпліддя, можуть мати вищий ризик аутизму – дослідження фото

У дітей, народжених від батьків, яким діагностували безпліддя, спостерігають дещо підвищений ризик розладу аутистичного спектру (РАС). Це, ймовірно, не пов’язано з лікуванням безпліддя, а може мати зв’язок з акушерськими та неонатальними факторами.

Про це свідчать результати дослідження, опублікованого в JAMA Network Open, пише Medscape. 

За словами Марії Велес, докторки медичних наук, доцентки кафедри акушерства та гінекології в Університеті Королівства в Кінгстоні (Онтаріо, Канада), у світі в середньому одна з шести пар має діагноз безпліддя. Водночас після лікування безпліддя народилося близько 10 мільйонів немовлят. Тож ключовим дослідницьким інтересом учених було те, чи пов’язане лікування безпліддя з аутизмом.

Результати аналізу даних приблизно 1,4 мільйона дітей засвідчили, що в нащадків пацієнтів із безпліддям ризик РАС був на 20% вищим, порівняно з пацієнтками, які завагітніли без сторонньої допомоги. 

Це дослідження вирізняється тим, що в ньому розглядали потенційні опосередковані фактори: прееклампсію (розвиток артеріальної гіпертензії після 20-го тижня вагітності у жінки, артеріальний тиск якої до цього часу був у нормі), кесарів розтин, багатоплідну вагітність, передчасні пологи на терміні меншому, ніж 37 тижнів, а також важку неонатальну захворюваність.

Дослідники вивчали лише дані жінок, тому в їхній роботі не враховано чоловічих факторів, які могли б мати значення у зв'язку між РАС і безпліддям.

"Розлад спектру аутизму є одним із дуже складних діагнозів, і ніхто насправді не знає, що його викликає. Тому люди шукають фактори, які можуть підвищити цей ризик. Ми завжди стурбовані тим, що екстракорпоральне запліднення та допоміжне відтворення можуть завдати шкоди. Це останнє, що ми хочемо зробити, коли намагаємося допомогти парі народити дитину", – зазначила Венді Куохунг, докторка медичних наук, доцентка кафедри акушерства та гінекології Школи медицини Бостонського університету.

Джерело: Українська правда. Життя. 




Схожі новини: