Це не Мрія. Найбільший у світі літак Roc здійснив перший політ із гіперзвуковим кораблем

Переглядів: 350

5 грудня 2023 11:30

Це не Мрія. Найбільший у світі літак Roc здійснив перший політ із гіперзвуковим кораблем фото

Roc, найбільший літак у світі, 3 грудня здійснив політ із випробувальним гіперзвуковим кораблем Talon-A

Найбільший у світі літак, Roc від компанії Stratolaunch, 3 грудня здійснив свій перший політ з новим типом корисного вантажу – це гіперзвуковий тестовий безпілотний борт Stratolaunch Talon-A. Про це йдеться у повідомленні компанії.

За словами представників компанії, головна мета польоту полягала в тому, щоб оцінити силову установку Stratolaunch Talon-A (TA-1) — і в більш загальному вигляді побачити, як він поводиться в польоті.

Недільний політ став 12-м за рахунком для Roc, який має розмах крил 117 метрів. Востаннє величезний двофюзеляжний літак здійснив політ у травні цього року, коли він провів перше в історії випробування на падіння з прототипом Talon.

Під час недільного вильоту Roc протримався в повітрі 3 години 22 хвилини після старту з аеродрому Мохаве у Південній Каліфорнії. ТА-1 залишався прикріпленим до літака-носія від старту до посадки.

Компанія Stratolaunch була заснована Полом Алленом з Microsoft у 2011 році. Початкова мета полягала в тому, щоб запускати ракети з повітря високо в атмосфері Землі, подібно до того, як Virgin Galactic відправляє туристів у космос за допомогою свого літака-носія WhiteKnightTwo та космічного лайнера VSS Unity.

Але в 2019 році, через рік після смерті Аллена, фокус компанії змінився: тепер вона має намір використовувати Roc як платформу для гіперзвукових досліджень і розробок. 

Багаторазовий корабель Talon-A стане першим з лінійки гіперзвукових апаратів Stratolaunch. Компанія вже знайшла кілька клієнтів для своїх гіперзвукових послуг. Минулого тижня вона оголосила про підписання контракту з компанією Leidos, головним підрядником для мультисервісного випробувального стенда розширених можливостей (MACH-TB) ВМС США. Угода фінансує п'ять гіперзвукових польотів з апаратами Talon-A.

Джерело: Ліга




Схожі новини: