Бути своїми: навіщо нам Національний тиждень читання

Переглядів: 338

4 грудня 2023 14:40

Бути своїми: навіщо нам Національний тиждень читання фото

В Україні стартував третій за рахунком Національний тиждень читання. Він об’єднує між собою читачів, видавців, письменників, книгарів зі всієї країни та покликаний розвивати культуру читання серед українців.

Що відбувається на Тижні читання і навіщо він треба

Цього року він розпочинається трохи раніше за попередні – 4 грудня. Це пов’язано зі зміною дат різдвяних свят. День Святого Миколая Україна вперше святкуватиме 6 грудня, тобто вже післязавтра, тож це гарна нагода нагадати всім посильним Святого, що саме треба класти під подушки та під ялинки і дітям, і дорослим.

Ініціював проведення Національного тижня читання Український інститут книги. Він дещо схожий на модерований флешмоб – Інститут закликає людей купувати книжки на подарунки, поширювати інформацію про свої улюблені літературні твори і ділитися враженнями від прочитаного. Є у нього і свої хештеги: #тижденьчитання2023 і #бутисвоїми.

"Ми хочемо, щоб читання стало повсякденною звичкою кожного українця, а наша Акція – гарною традицією в передріздвяний час об'єднуватися навколо читання, ділитися своїми великими й маленькими персональними читацькими рейтингами, обговорювати прочитане, підтримувати українську книжку, надто в такий темний і крихкий час для нашої країни, її культури зокрема. Нехай Національний тиждень читання надихає вас, ваших друзів, рідних, коханих, колег відвідати бібліотеку чи книгарню!", – розповіла директорка Українського інституту книги Олександра Коваль.

До Тижня читання можна доєднуватись як індивідуально, так і цілими інституціями – школами, бібліотеками, музеями, театрами, крамницями чи офісами. Організовувати свої програми подій: групові читання та обговорення, дискусії, зустрічі з літераторами, буккросінг – словом робити все, що пов’язано з читанням. 

В київських книгарнях можна також "підвісити книжку" для бібліотек – оплатити там книжку, яку передадуть в одну з бібліотек, що постраждали внаслідок бойових дій або окупації. Такий в Україні понад півтисячі, зокрема і Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека імені Гончара, в яку влучив російський снаряд у листопаді цього року. 

Усім, хто "підвісить" книжку для бібліотеки, подарують вхідний квиток на одну з нових подій столиці – книжковий ярмарок Kyiv Book Weekend.

Цьогоріч у фокусі Національного тижня читання є постать Миколи Хвильового, якому у грудні відзначають 130 років від дня народження. Обличчя письменника х покоління Розстріляного відродження можна побачити на постерах акції, йому присвячено й мото – "Бути своїми". Воно має нагадати про "важливість зв’язку між поколіннями, між читачами й літераторами, між усіма українцями, особливо під час війни".

Упродовж тижня також відбудеться низка літературно-мистецьких заходів по всій Україні, долучилися: Київ, Харків, Львів, Хмельницький, Одеса, Луцьк, а також село Богданівка на Київщині. З повною програмою можна ознайомитися тут.

Коротка історія створення тижня читання в Україні

Хоча ми святкуємо Всесвітній день книги 23 квітня й низку професійних свят – День видавця, День письменника, День бібліотекаря і Всеукраїнський день бібліотек – до певного часу в Україні не було ініціативи, що об’єднала б усе це разом і водночас популяризувала б читання.

Український інститут книги вперше організував Тиждень читання наприкінці 2021 року. Тоді, з 13 по 19 грудня, відбулося перше об’єднання читачів, письменників, бібліотекарів, видавців і книгарів під гаслом "Знайди свою книжку!"

Так співпало, що в цей же час розпочалася програма "єПідтримки" – українцям стали виплачувати так звану "ковідну тисячу" за пройдену вакцинацію від вірусу Covid-19. Сертифікати можна було витратити на відвідини театру чи кіно, а також купити книжки. Того грудня ані онлайнові, ані реальні книгарні з навантаженням покупців ледь справлялись, не встигали додруковувати книжки і видавці. Впродовж тижня полиці книгарень надовго спорожніли.

"Хто б що не казав, але це непоганий стимул для підвищення рівня читання в Україні. Сподіваюся, що цю динаміку вдасться зберегти і після", – написав тогочасний міністр культури Олександр Ткаченко. 

Тоді ж було проведено і дослідження культури читання в Україні від Gradus Research. Воно показало, що серед опитаних українців читають 59% проти 41% "нечитачів". Серед людей, що не є прихильниками книг головною причиною не читати була відсутність часу.

"Наше дослідження виявило групи сталого читання, що точно можуть бути амбасадорами цієї навички серед решти населення. Видається надваждивим популяризувати читання серед представників молодих вікових груп, адже вони читають найменше, ця звичка в них майже не сформована і сприймається скоріше як обов’язок, аніж задоволення", — розповідала тоді очільниця Gradus Research Євгенія Близнюк.

Попри повномасштабну війну, нову традицію продовжили і у 2022 році. Одним з найпопулярніших хештегів тоді став #КнигаНаВійні.  

Як у світі популяризують читання

Хоч для українців події з популяризації читання є новинкою – багато країн відзначають свята, присвячені книгам впродовж багатьох років.

У Великій Британії тиждень читання проводиться двічі – у травні та в листопаді. Хоча, зазначають, що насправді точних дат немає і можна самостійно вирішувати, який з тижнів обрати. Їх фокусують на дитячій аудиторії, щоб змалечку привчати малечу до культури читання. 

В Сполучених Штатах ініціативу тижня читання для дітей започаткували у 1919 році. З того часу у ній беруть участь понад 2000 шкіл, бібліотек і книжкових магазинів у всіх 50 штатах. 

У Канаді тиждень дитячого читання припадає на кінець квітня. У цей час письменники, ілюстратори та оповідачі подорожують країною та спілкуються зі своїми читачами: розповідають про створення книжок, проводять майстеркласи, публічні читання та презентації. Це дозволяє дітям з віддалених регіонів, або незацікавленій молоді поринути у світ створення книжок та відкрити для себе читання заради задоволення.

Схожі традиції мають також Фінляндія, Польща, Чехія та Нідерланди.

Джерело: Українська правда. Життя

 




Схожі новини: