З усієї Європи. Оригінальні рецепти різдвяного печива, які гарантують вау-ефект

Переглядів: 272

30 листопада 2023 16:45

З усієї Європи. Оригінальні рецепти різдвяного печива, які гарантують вау-ефект фото

Випічка своїми руками — це ідеальний подарунок, якщо збираєтесь в гості у різдвяно-новорічний період, який ще називають Адвентом.

Приносити або дарувати виготовлене власноруч печиво — це найкраще висловлення дружніх почуттів та поваги. Видання The Guardian зібрало найкращі авторські рецепти випічки до Різдва з різних країн Європи.

Медові сердечка з корицею за рецептом Тріне Ганеманна

Рецепти таких тістечок і способи використання спецій в них можна простежити ще з часів Середньовіччя. Їх також можна прикрасити глазур’ю і повісити на ялинку, або ж виліпити у формі чоловіків, жінок та Санта-Клауса. Повний смак меду в цьому печиві з’являється лише через тиждень, тому спечіть його заздалегідь до Різдва. Ця випічка користується попитом в Скандинавських країнах (Данії, Норвегії, Швеції).

Інгредієнти:

Мед — 500 г

Яєчні жовтки — 3 штуки

Просіяне пшеничне борошно — 500 г

Розпушувач — 2 ч.л.

Сода — ½ ч.л.

Кориця мелена — 2 ч.л.

Гвоздика мелена — 1 ч.л.

Мелений духмяний перець — 1 ч.л.

Темний шоколад для покриття печива — 300 г

Спосіб приготування:

1. Розтопіть мед, потім охолодіть його. Додайте яєчні жовтки і добре перемішайте. Після цього борошно, розпушувач, соду та спеції потрібно вимішати до однорідної суміші та змішати з медом і жовтками. Тоді замісіть тісто, коли воно буде готове, то загорніть його в харчову плівку і поставте в холодильник щонайменше на 24 години.

2. Розігрійте духовку до 150 С з вентилятором. Присипте тісто невеликою кількістю борошна і покладіть його між двома листами паперу для випічки, таким чином, розкачайте його до товщини 1−1,5 см. Зніміть верхній шар паперу і виріжте формочкою для печива сердечка, приблизно 4,5 см завширшки. Продовжуйте це робити, поки не використаєте все тісто.

3. Викладіть печиво на деко, застелене папером для випічки. Випікайте 12 хвилин. Охолодіть на решітці. Зберігайте печиво у герметичній банці близько тижня, перш ніж покрити розтопленим шоколадом.

Спосіб приготування шоколаду:

Щоб зробити шоколад найпростішим способом, дрібно наріжте його. Тоді дуже обережно розтопіть 200 г в термостійкій мисці, встановленій над каструлею з теплою водою. Не забудьте прослідкувати, щоб шоколад не перегрівся. Коли він розтопиться і досягне 50 °C, додайте решту і перемішуйте, поки весь шоколад не розтане. Дуже обережно підігрійте його до температури приблизно 31 °C. Тепер шоколад готовий до використання.

Апельсиново-імбирне амаретті за рецептом Джастіна Геллатлі

Ці приголомшливо хрусткі та жувальні ласощі з зігріваючою пряністю імбиру та соковитою свіжою цедрою нікого не залишать байдужим. Ідеальний подарунок на різдвяну вечірку, вони також чудово поєднуються з еспресо або солодким чаєм. Ця випічка особливо популярна в Греції.

Інгредієнти:

Яєчні білки — 2 штуки (70 г)

Цукрова пудра — 188 г

Мелений мигдаль — 300 г

Подрібнене стебло імбиру — 1 ст.л.

Мелений імбир —

1 ч.л. та ще 1 ч.л. для обсипання

Сироп зі стеблового імбиру — ½ ч.л.

Ванільний цукор — 1 ч.л.

Цедра апельсина — з 2 штук

Цукрова пудра для обсипання — 100 г

Спосіб приготування:

1. Розігрійте духовку до 160 градусів. Покладіть яєчні білки в миску і збийте їх вручну до утворення піни, потім додайте цукор і збивайте до однорідної маси. Це займе кілька хвилин. Додайте решту інгредієнтів (окрім цукрової пудри та меленого імбиру для посипання) і перемішайте лопаткою до однорідності.

2. Тепер розріжте тісто на 18 частин, щоб кожна з них важила приблизно 30 г, а потім скрутіть їх у кульки. Просійте цукрову пудру та залишок меленого імбиру у лоток, змішайте їх і викладіть кульки на лоток. Розкачайте їх, а потім залиште на 10 хвилин, щоб цукрова пудра ввібрала в себе частину цукру. Тепер обсипте кульки цукровою глазур’ю, дуже щільно притискаючи їх.

3. Обережно викладіть зацукроване печиво на деко, застелене папером для випікання, залишаючи трохи місця між ними, оскільки вони будуть трохи роздуватися. Випікайте 16 хвилин, поки вони не потріскаються і не стануть золотисто-коричневими по краях. Вийміть їх і залиште трохи охолонути перед подачею на стіл, або ж повністю, якщо вони призначені для подарунка.

Польські пряники з шоколадом, маком та цукатами за рецептом Рена Бехана

Різдво в Польщі починається рано, з приходом Святого Миколая 6 грудня, традицією, що відома даруванням дітям фруктів, печива та маленьких іграшок. Смачний аромат домашніх імбирних пряників наповнює повітря в домівках, знаменуючи початок святкового сезону.

Інгредієнти для тіста:

Вершкове масло — 125 г

Світло-коричневий цукор — 125 г

Рідкий мед — 150 г

Борошно — 450 г

Розпушувач — 2 ч.л.

Мелена кориця — 1 ст.л.

Мелений імбир — 1 ст.л.

Какао-порошок — 1 ст.л.

Сіль — дрібка

Збите яйце — 1 штука

Інгредієнти для цукатів з апельсинової цедри:

Апельсини — 2 штуки

Цукровий пісок — 250 г

Вода — 375мл

Інгредієнти для глазурі:

Темний шоколад — 300 г (також добре підійде з апельсиновим смаком)

Білий шоколад — 300 г

Мак — 2 ч.л.

Спосіб приготування:

1. Щоб приготувати тісто для печива, покладіть вершкове масло, коричневий цукор і рідкий мед у каструлю і обережно нагрівайте, поки масло не розтопиться. Відставте в сторону.

2. Просійте сухі інгредієнти у велику миску та перемішайте. Додайте яйце і почніть вмішувати його в тісто, потім влийте розтоплене вершкове масло і знову перемішайте, поки врешті-решт не зможете зібрати все разом руками в товсту кулю.

3. Викладіть суміш на дошку, злегка присипану борошном, і знову вимішуйте протягом хвилини, поки не отримаєте однорідну кулю тіста. Загорніть у харчову плівку і покладіть його у холодильник приблизно на 10 хвилин, поки розігрівається духовка.

4. Розігрійте духовку до 160 °C (вентилятор). Дістаньте тісто з холодильника і розріжте його на дві половини. Розкачуйте по черзі одну половину, поки тісто не стане приблизно ½ см завтовшки.

Застеліть велике деко папером для випічки. За допомогою формочки для печива виріжте фігурки сердечок і обережно перекладіть тісто на папір, залишаючи проміжок 2 см навколо кожної фігурки, доки не заповните деко.

5. Випікайте партіями, по 7 хвилин на деку, уважно спостерігаючи за ними через 6 хвилин, щоб переконатися, що вони не підрум'янилися. Печиво має бути світло-золотисто-коричневого кольору. Обережно зніміть печиво з дека і залиште охолонути на великій дошці для нарізання або на папері для випічки.

6. Повторіть те саме з другою кулькою тіста, цього разу вирізавши зірочки, і випікайте їх, знову ж таки, партіями по 7 хвилин. Якщо ви збираєтеся повісити печиво на ялинку, найкраще зробити невеликий отвір у кожному, як тільки воно достатньо охолоне, щоб його можна було вийняти з духовки. Після того, як ви прикрасите печиво, ви можете протягнути крізь нього стрічку.

Спосіб приготування цукатів:

1. Для швидкого приготування цукатів за допомогою овочечистки або гострого ножа почистіть апельсини, намагаючись не зачепити занадто багато білої м’якоті. У невелику каструлю всипте 250 г цукру, додайте 375 мл води і доведіть до кипіння. Додайте апельсинову цедру і варіть на повільному вогні 15−20 хвилин. Процідіть цукровий сироп (збережіть його для різдвяних коктейлів), а цедру залиште охолоджуватися.

2. Наріжте дуже тонкими смужками, а потім на невеликі шматочки і використовуйте для прикрашання печива.

Рецепт бісквіту у стилі пісочного печива від Моніки Лінтон та Скотта Бодена

Польворон — це різновид печива мантекадо, яке популярне в Іспанії. Готують його на свинячому жирі. Традиційно це робили з вересня по січень і їли його лише на Різдво з келихом алкоголю (анісу або коньяку).

Інгредієнти:

Борошно — 400 г, плюс додатково для посипання борошном робочої поверхні

Подрібнений мигдаль — 150 г

Свинячий жир — 190 г

Цукрова пудра — 200 г, плюс додатково для посипання

Кориця — 2 ч.л.

Лимонна цедра — 1 ч.л.

Сіль — ¼ ч.л.

Cпосіб приготування:

1. Застеліть два дека папером для випічки. Розігрійте духовку до 180 °C (з вентилятором). Висипте борошно на одне з листів і підсмажте, доки воно не стане сухим, злегка забарвленим, приблизно 45 хвилин (залежно від вологості та щільності борошна). Перемішайте через 15 хвилин і ще раз — через 30.

2. Викладіть мигдаль в один шар на друге деко і підсмажте на нижній полиці до бісквітного кольору приблизно 15 хвилин, перемішуючи через 10. Дайте борошну і мигдалю охолонути. Потім подрібніть горіхи у кухонному комбайні до середньо-дрібної консистенції.

3. У міксері (або мисці) збийте свинячий жир із цукром, корицею, лимонною цедрою і сіллю до кремоподібної консистенції. Додайте борошно та мигдаль і добре перемішайте, поки тісто не стане однорідним. Сформуйте з тіста кулю, загорніть і залиште на півгодини.

4. Викладіть тісто на злегка присипану борошном робочу поверхню і розкачайте до товщини 1−1,5 см. Для традиційної форми виріжте печиво овальною формочкою розміром 7 см х 4,5 см. Або ж будь-якою іншою.

5. За допомогою мастихіна (в ідеалі — зі зміщеним кінцем), тобто художнього шпателя, перекладіть печиво на деко (щоб воно не розтікалося під час випікання). Решту тіста розкачайте і продовжуйте вирізати печиво.

6. Полвороне потрібно випікати обережно, допоки краї не підрум'яняться, близько 30 хвилин, перевертаючи листи спереду назад і зверху вниз через кожні 15 хвилин. Перекладіть печиво на решітку для охолодження. Добре притрусіть полвороне цукровою пудрою і залишити охолоджуватися. Перекладіть у герметичний контейнер, за бажанням загорнувши у квадратики тканини або коричневий папір для випічки.

Спосіб приготування глазури:

Візьміть дві жаростійкі миски і розламайте в кожну з них окремо чорний і білий шоколад. Доведіть каструлю з водою до кипіння, поставте одну з мисок над легкими бульбашками води і розтопіть шоколад. Темним шоколадом полийте печиво у формі зірочок, потім повторіть процедуру з білим шоколадом і покрийте ним печиво у формі сердечок та прикрасьте його зацукрованою апельсиновою цедрою та маком.

Перед тим, як ставити на зберігання, дайте шоколаду повністю охолонути і застигнути. Ви можете зберігати печиво в бляшанці або закритому контейнері до чотирьох тижнів.

Рецепт печива-зірочок від Юргена Крауса

Це печиво не містить борошна, що робить його безглютеновим. Його можна приготувати всього за 30 хвилин. Якщо є можливість, використовуйте мигдаль зі шкіркою і подрібнюйте його самостійно, оскільки так зірочки набувають кращого кольору і більш насиченого смаку.

Інгредієнти:

Мелений мигдаль зі шкіркою — 250 г

Цукрова пудра — 275 г, плюс додатково для обсипання

Мелена кориця — 1 ч. л.

Яєчний білок — 2 середніх

Мигдальний лікер або ром — 1 ст.л.

Спосіб приготування:

1. Розігрійте духовку до 160 C (вентилятор). Вистеліть деко папером для випічки. Покладіть мелений мигдаль, 150 г цукрової пудри та корицю в миску, перемішайте всі інгредієнти. Додайте один яєчний білок і лікер та вимішуйте руками, поки не вийде гладка куля.

2. Посипте робочу поверхню цукровою пудрою і розкачайте тісто товщиною 1 см. Спеціальними формочками виріжіть зірочки та перекладіть їх на деко. Коли тісто закінчиться, приготуйте начинку для безе.

3. За допомогою ручного міксера збийте білок, що залишився, до стійкої піни. Потроху, збиваючи, додайте решту 125 г цукрової пудри. Додайте весь цукор, рівномірно пофарбуйте зірочки безе. Товщина безе — справа смаку, але вона повинна покривати верхню частину зірочок і залишати вільними боки.

4. Випікати зірочки 10−15 хвилин. Безе має бути ще білим, а печиво — досить ніжними. Вони застигають під час охолодження, маючи злегка жувальну текстуру. Це печиво дуже добре зберігається в герметичному контейнері та з часом покращиться. Вони зберігатимуться щонайменше 6 тижнів.

Шоколадне, житнє святкове печиво зі спеціями за рецептом Джорджа Ф’юста

Житнє борошно надає випічці пухку текстуру, а спеції чудово поєднуються з темним шоколадом, створюючи смачні різдвяні ласощі. Це традиційний рецепт для Німеччини.

Інгредієнти:

Шоколад — 125 г (близько 70% какао)

Вершкове масло — 20 г

Житнє борошно — 30 г

Сіль — ¼ ч. л.

Розпушувач — ¼ ч.л.

Кориця мелена — 1 ч.л.

Мускатний мелений горіх — ½ ч.л.

Кардамон мелений — ¼ ч.л.

Мелена гвоздика — ¼ ч.л.

Цукор/пудра — 100 г

Яйце — 1 штука

Спосіб приготування:

1. Шоколад і вершкове масло викладіть в жароміцний посуд над каструлею з кип’ятком, не торкаючись її. Періодично помішуйте, поки шоколад не розтопиться.В окремій мисці змішайте всі сухі інгредієнти, крім цукру, і відставте в сторону. За допомогою міксера збийте яйце, потім повільно додайте цукор і збивайте на середньо-високій швидкості впродовж 10 хвилин, доки воно не стане блідим і не збільшиться втричі.

2. Потім повільно додайте сухі інгредієнти по ложці за один раз, добавте шоколадну суміш. Поставте в холодильник на 1 годину для застигання. Розігрійте духовку до 180 С (вентилятор). Суміш має бути досить твердою, тому ложкою сформуйте з неї кульки вагою 30 г. Рівномірно викладіть їх на деко, застелене пергаментом для випікання. Випікайте 14 хвилин, поки печиво не підніметься і не з’являться тріщинки. Перед вживанням потрібно охолодити.

Рецепт від Джорджини Хайден: печиво з тахіні, мигдалем та медом

Хоч це печиво смакує в будь-яку пору року, воно є чудовим різдвяним подарунком. Його дуже легко скласти разом, воно добре зберігається в закритому контейнері або пакеті. За бажанням, ви навіть можете полити їх невеликою кількістю темного шоколаду перед тим, як посипати кунжутом.

Інгредієнти:

Мелений мигдаль — 150 г

Розпушувач для тіста — 1 ч.л.

Дрібна морська сіль — ¼ ч.л.

Тахіні (густа жирна паста з меленого кунжуту) — 100 г

Мед — 90 г

Кунжут — 15 г, в ідеалі суміш чорного та білого насіння.

Спосіб приготування:

1. Розігрійте духовку до 160 °C (вентилятор). Застеліть два дека пергаментним папером. Збийте разом мелений мигдаль, розпушувач і морську сіль. Додайте тахіні та мед і збийте до однорідної маси.

2. Покладіть кунжут в миску або на невелику тарілку. Розділіть суміш на 12 частин і скачайте в руці кульки. Злегка обваляйте кожну кульку в кунжуті та викладіть на деко, застелене папером для випікання. Залиште між ними кілька сантиметрів, щоб вони могли розтікатися.

3. Злегка притисніть кожну кульку, щоб вона злегка сплющилася. Випікайте в духовці 8−10 хвилин або поки печиво не стане злегка золотистим по краях. Дайте печиву охолонути на впродовж п’яти хвилин, потім перекладіть на решітку для охолодження.

Джерело: NV




Схожі новини: