Запорізька ветеранка Юлія Семигайлова: Моя віра в ЗСУ - я знову заклала інкубатор

Переглядів: 473

22 листопада 2023 19:30

Запорізька ветеранка Юлія Семигайлова: Моя віра в ЗСУ - я знову заклала інкубатор фото

Юлію Семигайлову більше знають по її попередньому прізвищу Матвієнко — це відома запорізька волонтерка і не менш відома ветеранка українсько-російської війни.

Зараз Юлія не менш відома ветеранка-підприємиця, до повномасштабної  війни вона вирощувала домашню живність і виготовляла на продаж ковбасні вироби, копчених курей тощо. Дуже смачна продукція колишньої снайперки була відома під маркою “Мамина ферма”.

У цьому році Юлія Семигайлова взяла участь у програмі “Грант для ветеранів або  їх подружжя”, яку з 10 квітня реалізує Державна служба зайнятості. На придбання обладнання отримала 250 тис. гривень. Про свій досвід Юлія розповіла на брифінгу в офіційному медіацентрі при Запорізькій ОДА.

У  2014 році Юлія Матвієнко допомагала військовим як могла - плела сітки, кікімори, возила допомогу до 37 батальйону, який був сформований у Запоріжжі у вересні того ж року. А потім підписала контракт з ЗСУ і пішла служити в батальйон, якому допомагала. Командиром у цьому підрозділі був Олександр Лобас.

З армії снайперка на псевдо Білка звільнилася у 2020 році з дуже важливої причини - Юля збиралася стати матір“ю, під серцем вона носила двох “більчат”. З чоловіком Артуром зустрілися на фронті, він військовий. Церемонія створення їх сім’ї була виїздна — на території історико-культурного комплексу “Запорізька Січ” Національного заповідника “Хортиця”.

- У нас була мрія з чоловіком — бути завжди разом після повернення. І мати родинний бізнес — сімейну ферму, де б усі працювали. Перед широкомасштабною війною я започаткувала невеличкий проєкт. Захистила грант міжнародної організації - 1000 євро - на закупівлю кліток. Грант був невеликий, але він підштовхнув до чогось більшого -  він дав мені величезну віру в себе.

За словами Юлії, вона радила своїм посестрам, які повернулися з війни додому, спробувати себе в бізнесі.

- Я їм дзвонила і казала: “Якщо у мене, Білки, вийшло, то і у вас усе вийде”, - продовжує Юлія. -  Кілька дівчат надіслали мені свої бізнес-плани і я дивилася, чи правильно вони їх написали. Одна виграла грант на миловаріння, інша — на виготовлення пастили.

Коли хтось озвучує, пропонує — це одне, а коли свій каже: “Дивись на мене, якщо в мене вийшло, то вийде і в тебе” - це зовсім інше.

У рамках програми “Грант для ветерана або одного з подружжя” можна було подати заявку на отримання 250 тис., 500 тис. або 1 млн гривень. Юлія подала заявку на найменший грант.

- Тому що хочу робити все поступово, - пояснила журналістам ветеранка. - Так сталося, що повномасштабна війна в один день змінила і бізнес, і плани. Все, що було на фермі, роздала людям. І ми з чоловіком знову пішли на війну. Тоді не було часу думати ні про бізнес, ні про що, окрім того, щоб зупинити ворога.

Потім я повернулася - бо біля дітей хтось один має залишатися. І почала знову налагоджувати ферму. Як би мені важко не було, але це буде приклад для інших. Що не треба складати руки. Для нас, хто живе у прифронтовому місті, праця — це єдиний варіант не зійти з розуму.

У 2014 році нас рятувало плетіння сіток, кікімор. Не впевнена, чи рятували кікімори когось, чи ні, але нас це точно рятувало! Так само і зараз — кожен повинен щось робити на своєму місці що може. Хтось в цивільному житті, хтось — на фронті. І тоді буде Перемога!

Минулої зими, каже Юля, було важко, в основному через відключення світла. Інкубатор підключали до автомобільних акумуляторів, доводилось і ночувати біля кліток з курями — щоб, не дай бог, не відключилась вентиляція. Чи у разі відключення швидко запустити генератор.

- Ніхто не знає, як буде цієї зими. Будуть відключення електроенергії, чи ні. Але я впевнена, що ми це переживемо. Моя віра в ЗСУ — я знову заклала інкубатор. Вірю, що все буде добре!

Вже прийняла на роботу дівчинку з Оріхова. Вона мене підтримує, я - її. Майже всі мої знайомі воюють. Але я знаю, що вони повернуться. Я хочу, щоб вони бачили, що в мене все добре. І коли вони повернуться, то я їм допоможу відкрити власну справу. Точно навчу писати бізнес-план на гранти, там нічого складного немає.

Грант від держави за посередництва обласного центру зайнятості Юлія взяла на придбання міні-комбікормової установки. Зараз вона займається переважно вирощуванням курей, зробила більше поголів’я. Хоча і для продажу трохи м’ясної смакоти робить, придбати можна в магазині “Солома”.

- Біженці купують живих курей, дорощують. Це вигідно, - каже Юля. - Хтось хоче на цьому заробити — купує в мене і поставляє на ринок. Як би не було нам важко, не треба опускати руки. Навіть коли маєш купу дітей (у Юлі їх четверо), живеш у прифронтовому місті, можна і треба працювати. Моя віра в ЗСУ така,  що завела курчаток. Інакше з цими новинами можна з глузду з‘їхати, праця мене рятує і діти.

А про свою щоденну працю на фейсбук-сторінці Юлія Семигайлова написала так: "Я знайшла класну відмазку -  на питання "як справи?" відповідати «бухаю». Звісно, це не правда, але тоді люди не розраховують, що щось можеш зробити і кладуть слухавку.

Насправді графік: 25 годин на добу зайнята… бо війни закінчуються і потім нікому не потрібен. Тому я все ж таки запустила ферму, вночі роблю ковбасу, зранку печу пиріжки і на магазин, в обід бігаю по інстанціям та стою в чергах, бо постійна повітряна тривога, навіть якщо каби на Оріхів летять. А потім знову ферма, потім трішки з більчатами, якщо встигну і знову працювати. Все по колу… Короче зі мною все норм… навигадувала нову мрію, але поки секрет…

Але точно не хочу знову пережити те, що нема за що більчатам молока купити. Тому я готова, як колись, без відпочинку".

В тему

Головна умова гранту - створення робочих місць

Другий рік поспіль триває реалізація урядового проєкту єРобота. Служба зайнятості супроводжує програми: «Власна справа» та «Грант для ветеранів та їх подружжя», за якими вже ухвалено більше 9 тисяч рішень, що сприятиме створенню більше 20 тисяч робочих місць в Україні.

Як повідомляє пресслужба Запорізького обласного центру зайнятості, на Запоріжжі також реалізується грантова програма для учасників бойових дій та членів їхніх сімей, людей з інвалідністю внаслідок війни. Розмір гранту за цією програмою досягає 1 млн грн, головною умовою залишається створення робочих місць та працевлаштування на них працівників.

«Гранти для ветеранів та членів їхніх сімей» - своєчасна програма. Наші захисники і захисниці мають знати, що держава піклується про них і допоможе у започаткуванні бізнесу, - розповідає директорка Запорізького обласного центру зайнятості Ірина Дуднік. – У Запоріжжі цією програмою вже скористалися 2 учасники бойових дій та одна дружина ветерана».

Один з грантоотримувачів, учасник бойових дій, використав кошти для відкриття першого капсульного хостелу в Запоріжжі. За кошти гранту придбано необхідне обладнання. Підприємцем буде створено 4 робочі місця, на два з яких будуть працевлаштовані учасники бойових дій або люди з інвалідністю внаслідок війни.

Молода жінка, учасниця бойових дій, багатодітна мама, отримала грант на розвиток фермерського господарства. Вона придбає обладнання для відкриття цеху з виробництва комбікормів.

"Наразі спрощено умови отримання грантів для ветеранів. Дізнавайтеся про зміни до Порядку надання грантів на створення або розвиток власного бізнесу учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни та членам їх сімей, приєднуйтеся до урядового проєкту єРобота.

Сподіваємось, що ця інформація допоможе учасникам проєкту у плануванні свого бізнесу та використанні грантових коштів.

Звертаємо увагу, що у випадку виникнення додаткових питань громадяни можуть звернутися до найближчого центру зайнятості, уповноваженого банку або до контакт-центру Державної служби зайнятості: онлайн-допомога служби у  "гаряча лінія" ДЦЗ 0 800 600 288.

Також додаткову інформацію можна отримати у Contact-центрі ЗОЦЗ за номером 0 800 33 67 28 або на Телеграм", - говориться у повідомленні.

Фото автора та з фейсбук-сторінки Юлії Семигайлової




Схожі новини: