Непоправна втрата: у Запоріжжі пішов з життя легендарний актор, для якого останньою стала роль Тараса Шевченка

Переглядів: 466

12 листопада 2023 17:40

Непоправна втрата: у Запоріжжі пішов з життя легендарний актор,  для якого останньою стала роль Тараса Шевченка фото

Сьогодні, 12 листопада, помер актор Запорізького обласного академічного українського музично-драматичного театру імені В. Магара, народний артист України Іван Смолій.

Його смерть - непоправна втрата для театру. Представник старої акторської плеяди “народних і заслужених”, Іван Ілліч і в 85 років виходив на сцену.  Останньою для корифея театру стала роль старого Тараса Шевченка у виставі “Думи...”, прем’єра якої відбулася 9 березня 2023 року. Дуже сильна вистава за творчістю великого українського письменника та поета Тараса Шевченка!

«Людини, який не був полководцем, але його слово підняло до збройної боротьби мільйони українців та пробудило в них жагу до волі. Вона – про віру і поневіряння, про любов і зраду, про вірність і гордість. Вона – про кожного українця, у всі часи”, - зазначається в анонсі.

25 жовтня колеги вітали корифея театру Івана Смолія з ювілейним днем народження — 85-річчям.

“Роль Івана Ілліча для розвитку всього українського театру неможливо перебільшити. Він є тим стержнем, на яких тримається справжня українська культура. Це людина, яка ще з юних літ віддала своє серце театру та лишилась вірним йому на все життя.

Більше 55 років Іван Ілліч грає на сцені театру імені Володимира Магара. Хоча “грає” це не про нього. Іван Смолій проживає кожну свою роль і пропускає її через своє серце. Інакше – просто не може.

У його амплуа – більше 200 різноманітних образів, це романтичні герої, колоритні народні образи, комічні та іронічні ролі.

Серед них: генеральний суддя Василь Кочубей – “Гетьман Мазепа” Б.Лепкого, інсценізація Є.Головатюка, В.Селезньова. Особливо необхідно відзначити зворушливу роль Артура, яку Іван Ілліч виконує у прем’єрі ювілейного, 90-го театрального сезону “Смак життя” Ф.Строппеля. Щиро вітаємо нашого колегу зі святом! Бажаємо довгих та щасливих літ! Пишаємось працювати з Вами на одній сцені!” - зазначали магарівці в ювілейний для Івана Ілліча день.

А сьогодні, у день показу вистави “Думи...”, трагічна звістка сколихнула театр.

«З життя пішов наш дорогий колега, народний артист України та легендарний актор театру Магара Іван Смолій.

Зовсім нещодавно ми вітали Івана Ілліча з 85-м днем народження. Того дня лунало так багато щирих привітань і вдячностей. А сьогодні нам бракує слів, які можуть передати біль і глибину цієї втрати для всієї нашої театральної родини.

Родини, цінною частиною якої, більше 55 років був Іван Смолій. Його вклад в життя та розвиток театрального життя всієї України неможливо переоцінити.

Ми знаємо певно, що без нього наш театр не став би таким, яким він є зараз. Він був не просто знаним артистом, він був його фундаментом, його душею», - написали колеги в некролозі..

Слова про великого актора

Анатолій Сиротенко, заслужений артист України, актор театру імені Магара: З легендою театру, Іваном Іллічем, працював 36 років, він був найкращим партнером. Світла і вічна пам'ять, дорогий партнере...

Ірина Конарева, заслужений працівник культури України, в.о. генерального директора Запорізької обласної філармонії: Непоправна втрата… Пішов у вічність народний артист України Іван Ілліч Смолій… Талант, який сяяв 55 років на мистецький ниві, недосяжний майстер, засновник творчої династії, щира людина, друг і наставник. Глибокі співчуття родині, близьким та колегам. Світла пам’ять Великому українському Митцю навіки…

Надія Петренко, заслужений діяч мистецтв України, керівниця літературно-драматургічної частини обласного академічного театру юного глядача: Світла пам'ять визначному актору, народному артисту України Івану Іллічу Смолію. Актор зіграв багато цікавих ролей, які вписані в історію Запорізького академічного обласного українського музично-драматичного театру ім.В.Магара та всього українського театру. Його остання роль у виставі "Думи мої" вразила мене до глибини серця. Декілька слів, вимовлених актором наприкінці вистави, викликали неймовірні почуття. Здалось, що актор знає більше, ніж говорить... Найщиріші співчуття рідним.

Анатолій Сердюк, заслужений артист естрадного мистецтва України, заслужений працівник культури України, співак і композитор: Співчуваю родині... Іван Смолій - прекрасний артист старої артистичної школи, як і його колишні колеги Попудренко, Пронін, Гапон.




Схожі новини: