Навіть “ЧерешнЕво” провели: у Львові активно працює центр для мелітопольців

Переглядів: 606

8 листопада 2023 17:25

Навіть “ЧерешнЕво” провели: у Львові активно працює центр для мелітопольців фото

Сьогодні у Львові на обліку перебувають понад дві тисячі мешканців Мелітополя та Мелітопольського району. Всі вони мають статус вимушено переміщених осіб.

31 березня 2023 року у місті відкрили координаційний простір допомоги «Мелітополь Саме тут. Львів». На його відкритті були присутні мери Львова і Мелітополя - Андрій Садовий і Іван Федоров.

Він був другим після Запоріжжя, де аналогічний центр для ВПО запрацював ще в минулому році. На сьогодні таких просторів вже чотири — до Запоріжжя та Львова додалися центри в Києві і Дніпрі, де його відкрили 14 жовтня. У сусідньому з Запоріжжям місті прихисток знайшли 3600 мешканців Мелітополя та Мелітопольського району.

Координаційний простір допомоги «Мелітополь Саме тут. Львів» розташований в центрі, на вулиці Січових стрільців,8. Його легко можна знайти по прапору Мелітополя біля вхідних дверей.

Колектив простору – це мелітопольці, які є працівниками освіти, медицини, соціального захисту, молодіжного напрямку тощо. Тут бажаючі отримують гуманітарну, інформаційну, соціальну, медичну, психологічну та юридичну підтримку, а також з користю проводять свій час з дітками чи просто відпочивають.

У центрі, зокрема, можна безкоштовно отримати юридичні консультації у практикуючого адвоката Володимира Діденка, веде прийом мелітопольська лікарка-педіатр з багатолітнім досвідом роботи Світлана Пилипчук. Перед початком нового навчального року тут можна було провести дитині "пробу Руфьє" і визначити групу для занять фізкультурою.

Бажаючі також можуть отримати консультації провідного спеціаліста управління соціального захисту Ганни Бурцевої, з питань навчання та отримання документів про освіту консультує заступник начальника управління освіти Мелітопольської міської ради Запорізької області Галина Шиліна. А ще у просторі надають допомогу в оформленні фінансової підтримки від міжнародних фондів та організацій.

Варто зазначити, що у просторі велику увагу приділяють розвитку та навчанню дітей. Так, на початку жовтня тут запустили роботу 2-го сезону освітнього хабу. Оскільки більшість школярів відвідують місцеві школи, то роботу хабу організували по суботах.

У розкладі такі заняття: для початкової школи; інформатика (5-9 кл.); українська мова (9 кл.); хімія (9 кл.); математика/алгебра (5-8 і 9 кл.); англійська мова (1-5, 7-11 кл.). В Освітньому хабі також проводяться індивідуальні заняття з логопедом та психологом, а також заняття з йоги.

У другому сезоні тут додали напрями роботи за попередніми запитами мелітопольців. Всі заняття для дітей  безкоштовні.

За ці кілька місяців у Координаційному просторі допомоги «Мелітополь Саме тут. Львів» провели дуже багато культурно-розважальних заходів для малечі, підлітків та дорослих. У центрі, до речі, є ігрова кімната. Тому логічно, що у просторі проводиться день настільних ігор!

Так, з нагоди Дня знань для дітей підготували цікавий квест і приємні подарунки. Щоправда, свято через погодні умови довелося перенести з локації в парку імені Франка, який розташований поруч, до простору, але ця обставина аніскільки не зіпсувала настрій учасникам.

Мелітопольцям пропонували долучитися до фестивалю українського кіно, побувати на Сорочинській ярмарці, не покидаючи Львів, на Всеукраїнському фестивалі крафтярів, фестивалі Дитячого Дозвілля 2023, Традиційному Ярмарку на Покрови в Гаю, на ювілейному Львівському Міжнародному книжковому форумі BookForum, який у цьому році проходив у 30-й раз!

Завдяки співпраці простору з кінотеатром "Планета кіно" 20 мелітопольців мали можливість безоплатно переглянути прем'єрний фільм "Довбуш". Свій кругозір змогли розширити і люди старшого віку, яким запропонували відвідати виставу "Львівське танго“ у Національному драматичному театрі ім. Марії Заньковецької.

Психологічному перезавантаженню ВПО сприяють і творчі майстер-класи з елементами арт-терапії, які в приміщенні простору регулярно проводить Дарина Котляренко.

Ще один напрямок роботи колективу простору — забезпечення мелітопольців гуманітарною допомогою: продуктами харчування, гігієнічними наборами, памперсами, глюкометрами тощо.

Переселенці заповнюють форму реєстрації на отримання щомісячного гуманітарного набору (продукти харчування) для ВПО з міста Мелітополя та Мелітопольського району, які отримали довідки ВПО в місті Львів або Львівській області. Роздача проходить з розрахунку: 1 сім’я — один набір.

- З кожним разом пошук гуманітарних вантажів стає складнішим, але наша команда докладає максимум зусиль, щоб підтримати кожного мелітопольця. І завдяки соціально-відповідальним українцям, організаціям та підприємствам нам це вдається. Синергія співпраці з великими Фондами дозволяє розширювати послуги для наших любих мелітопольців, - зазначають у Координаційному просторі.

Один з добрих і надійних партнерів — Львівська обласна організація Товариства Червоного Хреста України. Так, нещодавно команда простору отримала від неї практично все необхідне для розгортання "Пункту незламного Мелітополя".

На зимовий період та на період можливого відключення електричної енергії у просторі зможуть забезпечити усіх охочих безперебійним інтернетом, обігрівом, смачною їжею, підзарядкою гаджетів, а також пранням. Це дозволить не переривати допомогу кожному переселенцю та продовжити роботу Освітнього хабу.

«Це вкрай важлива допомога для мелітопольців, рідне місто яких тимчасово знаходиться в окупації. Вдячні колективу Львівської обласної організації Товариства Червоного Хреста України та особисто керівнику Семераку Івану за таку підтримку», - зазначають у колективі простору.

...Відоме прислів’я стверджує, що в гостях добре, а вдома краще. В тому, що це дійсно так, під час повномасштабного вторгнення рф переконалися мільйони українців, які чекають на деокупацію територій, де вони проживали до евакуації. Де б зараз не були — вони мають у серці надію на повернення у рідне місто.

У колективі простору «Мелітополь Саме тут. Львів» вважають, що “збереження традицій важливе для підтримки духу спротиву та надії». Тому на початку червня у просторі провели фестиваль «ЧерешнЕво. Львів». Цей яскравий фестиваль, без сумніву, є візитівкою Мелітопольщини. До окупації міста він проводився з великим розмахом!

А з нагоди 239-го Дня міста колектив простору запросив 23 вересня всіх львівських мелітопольців на зустріч "Місто, яке чекає нас".

Програма святкування у парку ім. Івана Виговського була дуже різноманітна. Працювали локації "Місто майбутнього" (з створенням інтерактивної гігантської картини, майстер-класами, спортивно-танцювальним флеш-мобом та величезним сюрпризом, у буквальному сенсі), "Калейдоскоп спогадів і планів" (інтерактивна карта друзів, фото-виставка та фотозони), "Команда відновлення" (ресурсна зустріч з командою резерву, фокус-групове обговорення першочергових дій після деокупації Мелітополя); "У колі об'єднаних мрією" (фільмування надій, міський пікнік, перегляд фільму під відкритим небом).

Учасники зустрічі згадували рідне місто з вірою в те, що ЗСУ визволять рідне місто від окупантів і вони зможуть повернутися до рідних домівок.

У команді Координаційного простору “Мелітополь саме тут. Львів”, як розповіла координаторка Катерина, 7 штатних працівників. Є і декілька волонтерів, яких залучають, зокрема, при проведенні різноманітних заходів чи для видачі гуманітарної допомоги. Усі — мелітопольці, усі знають, що таке бути вимушено переміщеними і зіштовхнутися з процесами адаптації на новому місці.

У команді вважають, що життя ВПО - це не про гуманітарну допомогу та грошові виплати. Воно не обмежується довідкою. Воно повне нових викликів. Це постійний адвокаційний процес. Це процес впливу на прийняття рішень на всіх рівнях. Саме цим займається команда простору.

Усі члени колективу, до речі, успішно завершили курс "Що має знати внутрішньо переміщена особа?" та "Як адаптуватися на новому місці?" на платформі Prometheus.

- Зараз наша місія бути максимально корисними для всіх мелітопольців, які звертаються до нашого простору, - зазначає Катерина. - Мер Іван Сергійович Федоров націлив нас на те, що ми обличчя і осередок Мелітополя у Львові. Наш простір — це, так би мовити, «посольство Мелітополя у Львові».

- Пані Катерино, а з якими труднощами найчастіше стикається ваша команда? Певно, з тим, що зараз стало менше гуманітарної допомоги?

- Якщо казати про гуманітарні вантажі, то це проблема по усій країні, вона не є точковою. Основні труднощі — це коли ми зустрічаємо людину, яка вирвалася з окупації, 7 днів добиралася, і нам треба одномоментно вирішити усі проблеми, які у неї накопичилися за півтора року — починаючи від документів і закінчуючи психологічним станом.

Хтось знаходиться в ейфорії від того, що вже на підконтрольній Україні території, від відчуття свободи, а хтось в кризовому стані від того, що довелося пережити, а ще більше - що треба розпочинати життя на новому місці. Вирішення цих проблем є найважчим. Проблеми вирішуємо — маємо підтримку спеціалістів, зокрема соціального захисту, житлового фонду, освіти, архівного відділу, які евакуювалися з Мелітополя.

- Скільком мелітопольцям ви вже надали послуги за ці кілька місяців роботи?

- За даними Міністерства соціальної політики, у Львівській громаді знаходиться близько 2000 ВПО з Мелітопольського району. До нас дійшли понад 1500 — ми побачили їх докумени, ідентифікували їх як мешканців Мелітопольської громади. Серед них - 400 дітей шкільного віку, 290 сімей військовослужбовців, 18 сімей-одинаків, є або мама, або батько, по факту у нас  є мами, які залишилися на окупованій території. Понад 200 - пенсіонери за віком, 45 сімей, де дитина чи дорослий - з інвалідністю.

Намагаємось з'ясовувати уподобання людей, щоб кожен знайшов, до чого може долучитися. У минулому, як ми кажемо, сезоні працював клуб в’язання, клуб психологічної допомоги для жінок з дітьми, окремо проводилися заняття з дітками і окремо — з жінками. Нещодавно для людей поважного віку відкрили школу оздоровчої гімнастики цигун. Вони займаються, задоволені.

- Ви провели безліч цікавих заходів. І навіть фестиваль, який є візитівкою міста - “ЧерешнЕво”.

- Так. Географія змінилась, а традиції ні. Цього року фестиваль проходив у Львові у поєднанні з Днем батька.   Був дощ і проводили його у нашому центрі площею 160 м2. Люди приходили і самі, і з дітьми, фотографувалися з костюмами, куштували черешню, смаколики з черешнею. Її надала наша мелітопольська церква “Благодать”. Для нас це був виклик, адже в нашій команді немає працівників відділу культури чи організаторів масових заходів. Але ми вирішили спробувати відтворити у Львові родзинку, яка була в Мелітополі. І у нас все вийшло!

Близько150 сімей завітали на мелітопольський щорічний фестиваль черешні.Це стало справжнім сімейним святом мелітопольців.

Ми не очікували, що прийде стільки людей! Ми ж не казали мелітопольцям, що будемо їм щось давати, ми казали — приходьте на фестиваль. А люди прийшли! Ми надихнулися фестивалем “Черешнево”! І вже у вересні провели День міста Мелітополя, у програмі якого були заходи для різних вікових категорій.

Ми мобільні, наша діяльність не регламентована ніякими постановами, у нас немає доведеного плану дій. Основна наша мета — щоб люди знали, пам’ятали і відчували, що вони - мелітопольці. І наше завдання — щоб мелітопольці були не лише забезпечені гуманітарною допомогою, а й мали моральну підтримку.

Матеріал виготовлено за проєктом "Відбудуємо Мелітопольську громаду  разом", який підтриманий грантом Української Асоціації Медіа Бізнесу

 




Схожі новини: