Глава МЗС Китаю їде до Вашингтона, можливо, готує зустріч Байдена та Сі – Kyodo

Переглядів: 334

24 жовтня 2023 14:35

Глава МЗС Китаю їде до Вашингтона, можливо, готує зустріч Байдена та Сі – Kyodo фото

Глава МЗС Китаю Ван І розпочне 26 жовтня  триденний візит до Вашингтона. Це може бути свідченням підготовки особистої зустрічі Джо Байдена і Сі Цзіньпіна, вважають в агентстві Kyodo.

Як повідомляють представники Білого дому, Ван І проведе переговори з держсекретарем США Ентоні Блінкеном, а також зустрінеться з радником із національної безпеки Джейком Салліваном.

Агентство нагадує, що у вересні Салліван та Ван І провели багатогодинні переговори на Мальті. Очікується, що візит глави МЗС Китаю до Вашингтона активізує підготовку до візиту Сі Цзіньпіна до США, вперше з квітня 2017 року.

Високопоставлений американський держслужбовець сказав Kyodo, що США "як і раніше вважають пряму дипломатію віч-на-віч кращим способом порушувати складні питання, усунути неправильне сприйняття і непорозуміння, а також вивчити можливості співпраці там, де інтереси США та Китаю перетинаються".

Головними темами переговорів Ван І у Вашингтоні, як очікується, будуть ситуація у Південнокитайському та Східнокитайському морях і Тайванській протоці, а також ядерні й ракетні розробки Північної Кореї.

За даними джерел у Вашингтоні, на зустрічі "майже напевно" обговорюватимуться ситуація з правами людини в Сіньцзяні на північному сході Китаю, війна між Ізраїлем і терористами ХАМАС та вторгнення Росії в Україну.

Раніше Сі Цзіньпін підтвердив прагнення покращити китайсько-американські відносини. На зустрічі в Пекіні з делегацією Конгресу США він заявив, що від того, як налагодять відносини США і Китай, "залежатиме майбутнє людства", і що "конфронтація не відповідає духу часу".

Байден раніше зустрічався з Сі Цзіньпіном у листопаді 2022 року на Балі в Індонезії на саміті Великої двадцятки.

У розсекреченому звіті розвідки США йдеться про те, що Китай допомагає Росії обходити західні санкції, а також, ймовірно, надає Москві військові технології та технології подвійного призначення для війни.

18 жовтня 2923 року російський диктатор Володимир Путін під час візиту до Китаю підтримав прагнення лідера КНР до "створення нового світового порядку", а той у відповідь привітав бажання Кремля налагодити з Китаєм "тісну й ефективну стратегічну координацію".

23 жовтня лідер Республіканської партії в Сенаті США Мітч Макконнелл заявив, що Росія, Китай та Іран є "новою віссю зла".

Джерело: Ліга




Схожі новини: