"Ми даємо можливість сім'ям жити у себе вдома". Історія волонтерів, які повертають життя на деокуповані території

Переглядів: 378

22 жовтня 2023 20:22

Ми даємо можливість сімям жити у себе вдома. Історія волонтерів, які повертають життя на деокуповані території фото

В перші дні повномасштабного вторгнення, підприємець Андрій Немировський, разом з громадськими діячами та бізнесменами Львівщини започаткував благодійну ініціативу "Центр Волонтерства та Захисту" (ЦВЗ) для оперативної допомоги українцям, які постраждали внаслідок російської агресії.

Протягом року ЦВЗ переріс в один з найбільших волонтерських хабів в Україні, з яким співпрацюють міжнародні волонтерські організації та фонди, донорська допомога надходить з різних куточків світу.

Перший рік діяльності ЦВЗ – це вирішення критичних гуманітарних потреб країни та внутрішньо переміщених осіб. Сьогодні Фонд приділяє увагу розвитку проєкту "Відбудова", який передбачає відновлення житла, шкіл, медичних закладів на деокупованих і прифронтових територіях.

Особливості відбудови

"Якщо ми сьогодні не допоможемо людям, які повертаються в рідні місця, відбудувати їхні оселі, завтра ці села будуть пусті", - пояснює керівник Фонду Андрій Немировський. 

Протягом року він, разом з волонтерами Фонду, об’їздив десятки громад деокупованих та прифронтових територій Херсонщини, Миколаєва, Харківщини, Донеччини.

Самостійно оцінював потреби, знайомився з керівниками громад, виношував плани, як масштабувати допомогу. Деякі села відвойованих регіонів зруйновані на 90% і там, однозначно потрібно нове будівництво.

Але більшість сіл залишаються такими, де будинки потребують "легкої" відбудови (посічені уламками дахи, вибуховими хвилями вибиті вікна і двері) і в які активно повертаються жителі. Саме такі громади критично потребують участі в допомозі волонтерів, міжнародних донорів та соціально відповідального бізнесу. 

Волонтер ЦВЗ, керівник напрямку "Відбудова" Сергій Говда розповідає, що після детальної оцінки пошкоджень у регіонах, фонд розробив критерії, за якими він почав активно включатись з допомогою. В першу чергу це питання безпеки.

Громада має бути віддаленою від бойових дій і з контрольованим процесом розмінування території. Для фонду також важливим є критерій ініціативності громади та мешканців.

Першочерговою є допомога для незахищених верств населення, багатодітних, інвалідів, пенсіонерів. 

Для пришвидшення робіт з відбудови, налагодження всього процесу доставки необхідних матеріалів та засобів, викристалізувалось рішення килимового методу допомоги.

Простими словами, Фонд почав покривати допомогою цілі громади, а не точково окремі будинки по різних громадах.   

Загалом на сьогодні Фонд долучився до відбудови 257 об’єктів: це житлові будинки, школи, лікарні, інтернати, спортзали. Відремонтували вже 16 дахів, закупили та використали 437,5 кг будівельних сумішей, 1,5 тис. рулонів гідроізоляції та 459 одиниць сантехніки.

До кінця року "Центр Волонтерства та Захисту" планує допомогти з відновленням 500 житлових будинків. "Ми повинні допомогти людям перезимувати.

Нехай сьогодні це будуть маленькі кроки на зустріч жителям: ремонт покрівель, підлоги та стін, електропроводки, встановлення нових вікон.

Однак вже завтра, після перемоги, ми зможемо не відбудовувати, а розбудовувати ці регіони, бо буде для кого!", - саме так скеровує сьогодні діяльність Центру Андрій Немировський.

Стимул повернення родин в громади

На сьогодні статистика повернень населення в громади деокупованих територій росте з кожним місяцем. Однак з’являються й нові виклики потреб відбудови. Серед них критична потреба у відбудові освітніх закладів, які прицільно знищувались ворогом. 

Протягом літа за допомогою ЦВЗ відремонтована школа Борозенської територіальної громади в Херсонській області. Цей заклад розрахований на понад 300 осіб школярів.

Майже три місяці щоденно тривали роботи з відбудови, щоб запобігти подальшому руйнуванню стін та підлоги за несприятливих погодних умов. На сьогодні цей об'єкт завершено. 

Також влітку ЦВЗ розпочав ремонт школи в селі Слабунівка (Ізюмський р-н, Харківської обл.), в яку влучила ворожа ракета під час обстрілів громади. Вже повністю відремонтований дах, проводяться ремонтні роботи всередині школи, наступним етапом буде заміна підлоги. 

"Це дасть змогу відновити навчання у початковій школі, адже в громаді повністю зруйновані три школи. Сьогодні цей освітній заклад об’єднає в навчанні дітей всієї громади, а також їх вчителів. Це важливо для родин, які повернулись.

За рік громада зросла з 2 тис. до майже 6 тис. осіб", - пояснює начальниця Савинської селищної військової адміністрації Оксана Супрун. 

Засновник "Центру Волонтерства та Захисту" Андрій Немировський зауважує: " Вся наша допомога з відбудови, її якість, оперативність тісно пов’язана з кооперацією з іншими донорськими організаціями, соціально відповідальним бізнесом.

Ми розуміємо і на практиці саме так і є, що донорська допомога спрацьовує швидше і ефективніше. Державну допомогу отримати людям часто важче через втрату документів чи складнощі в проходженні процедур.

Завдання ЦВЗ стати клеєм в кооперації з іншими донорами, такими як Червоний Хрест та інш. Тому що таким чином ми зможемо нарощувати обсяги цієї допомоги".

Ця стаття була реалізована БО "Центр волонтерства та захисту" в межах Програми сприяння громадській активності "Долучайся!", що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і здійснюється Pact в Україні.

Зміст статті є винятковою відповідальністю Pact і його партнерів і не обов’язково відображає погляди USAID або уряду США.




Схожі новини: