Магія чаю з молоком: чому його п'ють в Англії і чим він корисний

Переглядів: 459

20 жовтня 2023 14:10

Магія чаю з молоком: чому його пють в Англії і чим він корисний фото

Чай з молоком - не дуже звичне смакове поєднання для українців, але поширене у Великобританії.

Такий напій бадьорить і наповнює енергією, легко перетравлюється і просто готується. Ми розібралися, чим корисний молочний чай і чому він став символом Англії.

Чому в Англії п'ють чай з молоком

Англійський чай з молоком став одним з символом Великобританії. Цей напій п'ють щодня і у великих кількостях. У деяких невеликих англійських кафе офіціанти дольют вам чай в молоко навіть не питаючи.

Звідки взялася така традиція? Є дві версії того, чому британці п'ють чай з молоком - романтична і реалістична.

Романтична версія говорить, що англійські артистократи пили чай з витончених китайських порцелянових чашок, які тріскалися від окропу. Тому чай нібито розбавляли молоком і таким чином захищали фарфор від появи тріщин і темних плям. Однак ця версія не витримує критики, адже самі китайці тисячі років п'ють чай з порцелянового посуду, і він у них не тріскається.

Реалістична версія називає іншу причину того, чому англійці п'ють чай з молоком. Справа в тому, що коли в Британію вперше почали привозити чай, він потрапляв на острів морським транспортом і не був герметично запакований. За час тривалої дороги чай просочувався вогкістю і сильно погіршувався в якості. Вода в Англії також була низької якості.

Тому щоб напій хоча б був їстівним, його розбавляли молоком. Молоко використовувалося як покращувач смаку. І дійсно, багато людей погодяться, що кава і какао з додаванням молока теж стають смачнішими. Ймовірно, смак такого напою так полюбився британцям, що і в наш час в Англії п'ють чай з молоком.

Чай з молоком - користь і шкода

Любителів такого напою приваблює не тільки смак чаю з молоком - користь для організму також важлива. Чай з молоком містить велику кількість поживних речовин - фосфор, магній, калій, залізо, вітаміни C, РР, групи B. Такий напій легко засвоюється і притупляє відчуття голоду. Він має легкий сечогінний ефект і допомагає зняти набряки.

Ще одна причина, чим корисний чай з молоком - це користь для кісток і судин за рахунок вмісту кальцію в молоці. Також такий напій добре відновлює сили після отруєнь і застуди, коли організм відмовляється засвоювати тверду їжу.

Шкоду чай з молоком в першу чергу завдає людям, у яких є непереносимість лактози. Також такий напій не рекомендується пити перед тривалими поїздками через сечогінні властивості. Відмовитися від нього слід, якщо ви часто страждаєте від печії.

Чай з молоком - рецепт

Британський чай з молоком готується дуже просто - змішайте гарячий чай з декількома ложками холодного молока, а потім додайте цукор за смаком. Не має значення, в якому порядку змішувати молоко і заварку - вони в будь-якому випадку рівномірно перемішаються.

Також чай з молоком п'ють в Індії. У нього додають суміш ароматних спецій і називають такий напій "масала"

А якщо молоко злегка підігріти і збити капучинатором або френч-пресом, а потім влити в чай, то вийде чайний латте з пінною "шапочкою".

Джерело: УНІАН




Схожі новини: