Запеклий бій «Артану» з російськими окупантами ― деталі спецоперації ГУР МО України в Криму

Переглядів: 404

6 жовтня 2023 16:06

Запеклий бій «Артану» з російськими окупантами ― деталі спецоперації ГУР МО України в Криму фото

 У межах спецоперації Воєнної розвідки України на території тимчасово окупованого Криму розвідники підрозділу спеціального призначення «Артан» ГУР МО України висадились на західному узбережжі півострова, а також на Тендрівській та Кінбурнській косах.  

Спецпризначенці вступили в запеклий бій з російськими загарбниками на вказаних окупованих територіях, завдавши ворогу значних втрат.

На шляху відходу після виконання бойового завдання в Криму  воїни «Артану» також провели бій на морі ― противник спробував переслідувати спецпризначенців на надводних швидкохідних патрульних катерах з підтримкою авіації.

«Це не перша і не остання операція Сил безпеки та оборони України  на Кримському півострові. Про більшість з них стане відомо лише згодом. Це системна, спланована та скоординована робота усіх задіяних підрозділів. Наслідки нашої роботи ворог відчуватиме ще довго. Своїми діями ми постійно нагадуємо російським загарбниками про неминучість звільнення всіх окупованих територій», ― зазначив командир «Артану» Віктор Торкотюк.

Кореспондент.net зібрав подробиці унікальної операції спецназу.

Українські спецназівці висадилися у Криму та вступили у бій з окупантами. За даними українського ГУР, у рамках висадки відбулася "жорстока битва".

Диверсія

“Спецназівці Стугни та Братства у складі спецпідрозділу Тимура ГУР МО України десантувалися на території Кримського півострова та завдали вогневої поразки московським окупантам!”, - спочатку повідомили у ГУР.

ГУР опублікувало відео, на якому видно, як кілька катерів підпливають до берега, після чого бійці, що стоять у воді, з українським прапором кажуть, Крим буде українським.

Пізніше спікер розвідки Андрій Юсов додав, що це була операція диверсійно-розвідувального характеру.

“Вона передбачає певні заходи на території та повернення групи назад. Наші гурти вже повернулися”, - сказав Юсов.

За його словами, окупанти під час операції втратили багато військових. Спецназ ГУР також зазнав втрат, але їх не можна порівняти з російськими.

“На жаль, деокупація неможлива без втрат. Це зокрема ціна за те, що фактично без бою здали український Крим у 2014 році. Україна обов'язково поверне Крим та всі окуповані території”, — резюмував Юсов.

Реакція Росії

Своєю чергою, ФСБ Росії повідомила про взяття в полон одного з українських спецназівців, які брали участь у спробі висадитися в Криму. У прес-релізі спецслужби окупантів йдеться про те, що під час допиту затриманого встановлено, що метою групи були “фото- та відеозйомка учасників ДРГ (диверсійно-розвідувальної групи) на тлі українського прапора” на території Криму.

Пізніше ФСБ опублікувала відео, на якому чоловік представляється 46-річним рядовим військовою розвідкою Олександром Любасом. За його словами, всього у групі було 16 осіб, їхньою метою було поставити прапор України та сказати, що “Головне управління розвідки зайшло до Криму”.

Міноборони Росії раніше повідомляло, що вночі 4 жовтня в північно-західній частині акваторії Чорного моря “діями літаків ВКС Росії припинено спробу проникнення на територію Криму десантної групи ЗСУ, яка прямувала у напрямку мису Тарханкут на швидкохідному військовому катері та трьох гідроциклах”.

Доповідь Буданова

Президент Володимир Зеленський у середу під час щоденного селектора провів “тривалу нараду” з керівником ГУР Міноборони Кирилом Будановим. "Є про що розповісти, але пізніше", - написав у ТГ глава держави.

Також Зеленський заслухав звіти про результати діяльності СБУ та ліквідацію наслідків нічних обстрілів від МВС.

СБУ в ніч проти 4 жовтня дронами атакувало стратегічний комплекс ППО С-400 Тріумф поблизу російського Білгорода. У цей час у сусідніх населених пунктах зникло світло. Це вже другий комплекс С-400 Тріумф, який СБУ атакувала за останній місяць. Перший був уражений у тимчасово окупованій Євпаторії 14 вересня. Тоді це фактично відкрило українським дронам шлях до атак Севастополем і далі.

 




Схожі новини: