Зникли безвісти за особливих обставин: доля більше ста мешканців Мелітопольщини залишається невідомою

Переглядів: 451

30 вересня 2023 15:00

Зникли безвісти за особливих обставин: доля більше ста мешканців Мелітопольщини залишається невідомою фото

МВС стає головним органом у координації розшуку осіб, зниклих безвісти за особливих обставин

З 1 жовтня Міністерство внутрішніх справ запускає Гарячу лінію Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. Номер гарячої лінії – 0800103333.

«Оператори надаватимуть інформацію щодо роботи Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. Також консультуватимуть родичів зниклих безвісти та формуватимуть анкети до Уповноваженого з питань зниклих безвісти за особливих обставин.

Станом на сьогодні в Єдиному реєстрі осіб, зниклих безвісти за особливих обставин міститься 9692 записи. МВС видало 9538 витягів.

Спільними зусиллями робитимемо все можливе для того, щоб сприяти розшуку кожного українця. Кожного, хто зник внаслідок російської агресії!», - говориться у повідомленні МВС.

Нагадаємо, 30 серпня світ відзначав Міжнародний день жертв насильницьких зникнень. Для України ця дата є болючим нагадуванням для тисяч сімей, чиї родичі стали жертвами таких подій.

Кількість випадків насильницьких зникнень в Україні на ТОТ наразі неможливо точно визначити, у Єдиний реєєстр осіб, зниклих безвісти за особливих обставин потрапляють, вочевидь, далеко не всі українці, яких викрали окупанти.

«Від моменту повномасштабного вторгнення рф в Україну, метод насильницьких зникнень став поширеним інструментом залякування на окупованих територіях», - зазначає телеграм-канал “Викрадені мелітопольці”.

За даними каналу, після 24 лютого 2022 року лише в Мелітополі та Мелітопольському районі станом на 30 серпня зафіксовано 306 випадки насильницьких зникнень. 204 особи було звільнено або їм вдалося вибратися на свободу. Доля ще 102 людей залишається невідомою. Більшість із них знаходяться в місцях незаконного утримання понад 1,5 роки. Серед них є журналісти, активісти, волонтери, працівники різних галузей промисловості, освітяни та навіть пенсіонери, всі вони чекають на звільнення.

Зокрема, відому мелітопольську журналістку Ірину Левченко та її чоловіка Олександра  6 травня окупанти затримали на вулиці і вивезли в невідомому напрямку.  Про Олександра була інформація, що його утримують в місті. Про долю Ірини нічого не відомо. Росіяни не підтверджують факт її незаконного утримання в полоні і через це  Ірину Юріївну  не можуть внести у списки на обмін. На сьогодні у неї статус зниклої безвісти.

 

 

 




Схожі новини: