Уроки під час тривог: у Запорізькій області освітній процес має бути безперервним - відео

Переглядів: 687

26 вересня 2023 10:00

Уроки під час тривог: у Запорізькій області освітній процес має бути безперервним - відео фото

Засновники та керівники закладів мають забезпечити належні організаційні умови відповідно до складових безпечного процесу навчання в дистанційній формі. Таке рішення прийняла Рада оборони області, яка розглянула питання організації дистанційного навчання (а у Запоріжжі та Запорізькому районі це єдина на даний момент форма освітнього процесу)

Про рішення Ради оборони щодо організації освітнього процесу в регіоні очільник ЗОВА Юрій Малашко та директорка департаменту освіти і науки ЗОДА Людмила Бухаріна повідомили журналістам на брифінгу, що відбувся в офіційному Медіацентрі при обласній державній адміністрації.

Як розповів Юрій Малашко, засідання Ради оборони, на якому розглянули проблематику дистанційного навчання під час повітряних тривог, відбулося напередодні за участі представників громадськості та батьківської спільноти.

Нагадаємо, під час повітряної тривоги вчителі, згідно вимог безпеки, мають припиняти уроки. А оскільки останнім часом повітряні тривоги у Запоріжжі та районі тривають годинами, за добу загалом їх може бути 12-14 годин, то діти практично не вчаться.  Оскільки більша частина уроків просто не проводиться,  навчання лягає на плечі дітей і батьків. Це викликало обурення значної частини батьківської спільноти.

Варто все ж  зазначити, що думки батьків розділилися: хтось був за продовження навчання під час повітряних тривог, хтось був проти. Але значна частина все ж таки була обурена тим, що навчання дітей лягає на їх плечі. Запоріжці створили петицію про дозвіл на проведення онлайн уроків під час повітряних тривог і подали її до міської ради. Вони стверджували, що готові взяти відповідальність за безпеку дітей на себе.

У вчителів також  своя думка, багато хто був проти того, щоб під час дистанційного навчання знаходитися у школі, як це вимагає адміністрація, оскільки у багатьох учбових закладах відсутні укриття.

На Раді оборони батьки запорізьких учнів зазначали, що перерви через повітряні тривоги шкодять освітньому процесу. Для розроблення дієвого механізму дистанційного навчання вони звернулися до обласної влади.

- Забезпечити якісну безперервну освіту - це відповідальність кожного в межах своїх функціональних обов'язків, зокрема влади, керівників освітніх закладів, вчителів, а також батьків. Водночас кожна педагогічна рада вибудовує власну модель забезпечення доступу до безперервної освіти в дистанційній формі з урахуванням всіх складових безпеки - зазначила директорка профільного департаменту Людмила Бухаріна.

Тобто, засновники і керівники учбових закладів мають подбати про безпеку, відповідні організаційні та технічні умови для педагогічних працівників, які проводять на своєму робочому місці у школі он-лайн уроки. Вдома створити безпечні умови для навчання дитини — це, звісно, відповідальність батьків.

Людмила Бухаріна підкреслила, що під час дистанційного навчання адміністрація школи не має права вимагати  присутності вчителя у закладі освіти.

- Вчитель має працювати в певних умовах - або в приміщенні закладу освіти, або там, де він обрав собі місце самостійно. Якщо він працює в місці, яке обрав собі самостійно, там за замовчанням мають бути безпечні умови. Якщо він працює в закладі освіти, там має керівник подбати про те, щоб там були створені безпечні умови

Так, відповідно до статті 60-2 Кодексу законів про працю України у разі запровадження дистанційної роботи працівник самостійно визначає робоче місце та несе відповідальність за забезпечення безпечних і нешкідливих умов праці на ньому. Наказ Міністерства освіти і науки України “Про затвердження Змін до Положення про дистанційну форму здобуття повної загальної середньої освіти” також зазначає, що педагогічний працівник під час дистанційної роботи має право обирати місце своєї роботи самостійно і відповідно дбати про безпеку, - розповіла директорка департаменту. - Педагогічні працівники хочуть працюваати!

Людмила Бухаріна зазначила, що дистанційна освіта передбачає синхронний та асинхронний формати. Школярі мають змогу не лише приєднатись до уроку в режимі реального часу, а й переглядати відео-контент та виконувати змістовні завдання.

Якщо ж частина батьків "за" онлайн-навчання під час тривог, а частина "проти", то частина дітей може не підключатися на уроки під час повітряних тривог, але в такому випадку вони мають опрацьовувати матеріал самостійно або з батьками.

"Кожна педрада зі своїми батьками вибудовує свою модель доєднання, під'єднання, відпрацювання після уроків, ввечері, у вигляді консультацій. Конкретно від кожної ситуації, від кожного закладу освіту, від його специфіки, від батьківської громадськості, від того, де діти, буде залежати формат навчання, - зазначила директорка Людмила Бухаріна.

Фото і відео: Запорізька ОВА

 

 




Схожі новини: