Скоротили на роботі: за яких умов запоріжці мають право на призначення дострокової пенсії

Переглядів: 453

16 вересня 2023 15:00

Скоротили на роботі: за яких умов запоріжці мають право на призначення дострокової пенсії  фото

Під час широкомасштабного вторгнення рф багато запоріжців з різних причин втратили роботу. Ринок праці, як і економіка країни, переживає важкі часи. Комусь вдається влаштуватися на нову роботу, а комусь на перешкоді може стати власний вік — роботодавці не дуже хочуть працевлаштовувати людей середнього віку, не кажучи вже про тих, кому ось-ось виходити на пенсію.

Один із можливих варіантів для людей, яких скоротили на роботі і яким скоро виходити на заслужений відпочинок — оформлення дострокової пенсії.

Хто і при яких умовах право на призначення дострокової пенсії у зв’язку із скороченням штату? Роз“яснення дає начальниця Головного управління ПФУ в Запорізькій області Світлана Жмурко:

«Законодавством передбачена можливість дострокового виходу на пенсію особам, трудовий договір з якими розірвано з ініціативи власника у зв’язку зі змінами в організації виробництва, у тому числі з ліквідацією, скороченням чисельності, яким на день звільнення залишилось не більше ніж півтора року до досягнення пенсійного віку, встановленого ст. 26 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

Стаття 26 Закону визначає пенсійний вік в залежності від тривалості страхового стажу на дату досягнення віку.

Наявність страхового стажу, передбаченого частинами першою - третьою ст. 26 статті, який дає право на призначення пенсії за віком, визначається на дату досягнення особою відповідного віку і не залежить від наявності страхового стажу на дату звернення за призначенням пенсії.

Наприклад, для жінки 1 березня 1964 року народження для виходу на пенсію у віці 60 років необхідно мати 31 рік страхового стажу.

Якщо таку жінку у 2023 році звільнено за ініціативою власника у зв’язку із скороченням штатної чисельності працівників у разі наявності у неї страхового стажу не менше ніж 31 рік вона матиме право на призначення дострокової пенсії за умови її реєстрації у державній службі зайнятості та відсутності підходящої для неї роботи відповідно до п.6 ч.1 ст.115 Закону».




Схожі новини: