Російський пілот ледь не збив британський літак над Чорним морем – ВВС

Переглядів: 419

14 вересня 2023 14:46

Російський пілот ледь не збив британський літак над Чорним морем – ВВС фото

Російський пілот намагався збити літак-розвідник Королівських ВПС над Чорним морем. Про це повідомляє ВВС.

Подія трапилася ще у вересні минулого року, але її деталі розголошені лише зараз. Як виявилося, російський винищувач випустив дві ракети по британському літаку-розвіднику, який здійснював політ нал Чорним морем. Москва стверджувала, що інцидент стався через “технічну несправність”. Міністерство оборони Великої Британії прийняло такі пояснення росії.

Втім, високопоставлені західні джерела в сфері оборони повідомили BBC, що російські радіоперемовини, перехоплені британською розвідкою дуже відрізняються від офіційної версії. Британський літак RAF RC-135 Rivet Joint з 30 військовими на борту 29 вересня минулого року виконував місію спостереження над Чорним морем у міжнародному повітряному просторі, коли зіткнувся з двома російськими винищувачами Су-27.

Перехоплені переговори показують, що один із російських пілотів вважав, що йому дали дозвіл атакувати британський літак після команди російської наземної станції. Однак другий російський пілот підтвердження цілі не отримав. Він почав лаятися на пілота іншого винищувача, коли той випустив ракету по британському літаку.
RAF RC-135 Rivet Joint несе на борту прилади для перехоплення радіо-переговорів. То ж британський екіпаж міг записати спілкування російських пілотів, коли по британцям випустили ракету.

Російський пілот випустив ракету класу «повітря-повітря», яка успішно запустилася, але не змогла навестися на ціль, тому пройшла повз британський літак. Це було свідоме рішення російського льотчика, а не похибка пускового механізму.

Джерела в Міністерстві оборони Британії підтвердили ВВС, що після цього між двома російськими пілотами почалася сварка. Пілот другого Су-27 не думав, що їм дали дозвіл на вогонь. Кажуть, що він лаявся на свого товариша, запитуючи його, що він робить. Втім, після цього, пілот першого Су-27 примудрився випустити ще одну ракету. В цьому випадку, друга ракета начебто просто впала з крила, що означає, що зброя була або несправна, або запуск було перервано.

Через три тижні уряд Великої Британії підтвердив, що інцидент стався – після пояснення російського міністерства оборони це було названо “технічною несправністю”.

У заяві до парламентарів 20 жовтня минулого року тодішній міністр оборони Бен Уоллес назвав це «потенційно небезпечним зіткненням». Але він прийняв пояснення росіян, сказавши: “Ми не вважаємо цей інцидент навмисною ескалацією з боку росіян, і наш аналіз погоджується, що це сталося через несправність”.

Однак секретний витік розвідданих показав, що американські військові оцінювали цю ситуацію куди як серйозніше. У низці документів, опублікованих у мережі американським льотчиком Джеком Тейшейрою, той самий інцидент описується як “майже збиття британського літака”.

“Інцидент був набагато серйознішим, ніж спочатку зображували, і міг бути рівнозначний акту війни”, – повідомляє New York Times. За словами двох чиновників з Міністерства оборони США, додає видання, «російський пілот який націлився на британський літак, вистрілив, але ракета не запустилася належним чином». New York Times також процитувала неназваного чиновника оборони США, який описав інцидент «як справді, дуже страшний».

Цей інцидент ще раз показує, як одна помилка та прорахунок однієї особи можуть спровокувати ширший конфлікт. Наскільки непрофесійними та некомпетентними є російські військові. Видання ВВС нагадує, що це не перший випадок, коли безрозсудний російський пілот націлився на літак НАТО в міжнародному повітряному просторі. У березні на початку цього року російський літак збив американський БПЛА спостереження, який також літав над Чорним морем.

За цей інцидент російський пілот був нагороджений медаллю, але більшість експертів сходяться на думці, що цей вчинок був актом агресії та безрозсудності. Втім, після описаної вище історії, британські Королівські ВПС продовжували виконувати розвідувальні польоти над Чорним морем. Відтоді їх почали супроводжувати винищувачі Typhoon, озброєні ракетами “повітря-повітря”.

Джерело: Військовий кур'єр 




Схожі новини: