Повністю виконував вказівки московських кураторів: за матеріалами СБУ засуджено окупаційного гауляйтера Мелітопольського району

Переглядів: 605

11 вересня 2023 14:00

Повністю виконував вказівки московських кураторів: за матеріалами СБУ засуджено окупаційного гауляйтера Мелітопольського району фото

За матеріалами Служби безпеки України засуджено одного з очільників окупаційної адміністрації рф у тимчасово захопленій частині Запорізької області Андрія Сігуту. Суд призначив йому покарання у вигляді позбавлення волі на 15 років з конфіскацією майна.

Як повідомляє УСБУ в Запорізькій області, колишній депутат від забороненої партії «Опозиційна платформа – За життя» на початку повномасштабного вторгнення рф одним з перших публічно підтримав російських окупантів. За сприяння загарбники призначили його виконуючим обов’язки голови «військово-цивільної адміністрації Мелітопольського району».

"Після призначення на «посаду» Сігута, за завданням російських спецслужб, намагався створити мережу інформаторів з колишніх знайомих, підлеглих та однопартійців. Використовуючи свої зв’язки, він у «дружніх» розмовах випитував інформацію про місця дислокації Сил оборони України, розташування української військової техніки та складів зброї на Запоріжжі.

Також він отримував необхідні дані від громадян, які виїхали на підконтрольну Україні територію, але залишалися проросійськи налаштованими. Відомості він передавав представникам країни-агресора для планування ракетних, авіаційних та артилерійських обстрілів наших позицій.

На своїй посаді він повністю виконував всі вказівки московських кураторів щодо популяризації кремлівського режиму та придушення руху опору в регіоні. За «наводкою» зловмисника окупанти викрадали місцевих активістів, проукраїнськи налаштованих мешканців, колишніх співробітників правоохоронних органів та військових.

За його наказами медичні установи району були переоблаштовані для потреб військових рф, навчальні заклади перейшли на освітні програми країни-агресора, у районі була запроваджена так звана «рубльова зона».

Колаборант систематично сприяє окупантам в управлінні захопленими об’єктами житлово-комунального господарства, побутового, торговельного обслуговування, транспорту і зв’язку.

Зрадник бере активну участь в організації та проведенні пропагандистських акцій, на яких агітує земляків підтримувати окупантів. Також він брав безпосередню участь в організації та проведенні незаконного референдуму на тимчасово окупованих територіях Запорізької області.

На підставі зібраних СБУ доказів, суд визнав гауляйтера винним за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану); ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність).

Наразі зловмисник перебуває на тимчасово окупованій території на півдні України. Тривають комплексні заходи для його притягнення до відповідальності за злочини перед нашою державою.

Розслідування проводили співробітники СБУ в Запорізькій області за процесуального керівництва обласної прокуратури", - говориться у повідомленні.

 




Схожі новини: