Церковне свято 8 вересня: що суворо заборонено робити жінкам на Другу Пречисту

Переглядів: 575

8 вересня 2023 13:15

Церковне свято 8 вересня: що суворо заборонено робити жінкам на Другу Пречисту фото

8 вересня за новим церковним календарем відзначають велике свято - Різдво Пресвятої Богородиці. 

Це одне з найбільш значущих свят, яке належить до двунадесятих. У народному календарі - Осенини. Розповідаємо про традиції дня і що не можна робити на це церковне свято.

8 вересня 2023 - яке церковне свято сьогодні за новим стилем.

Батьки Богородиці, Іоаким і Анна, не мали дітей понад 20 років. Вважалося, що так вони покарані Богом. Був випадок, коли Іоакиму навіть заборонили принести жертву на свято, тому чоловік пішов у пустелю. Там йому з'явився Ангел - він приніс звістку про швидке народження доньки. Про це Ангел сповістив і Анну. 

Оскільки дитина була дуже довгоочікуваною, то Анна і Іоаким дали обітницю присвятити дочку Господу. Дівчинку назвали Марією, і на третій рік ввели її в Єрусалимський храм, де вона виховувалася. Там її зустрів Захарія, майбутній батько Іоанна Хрестителя. У храмі дівчинка прожила до 12 років, за іншими джерелами до 14. Пізніше в подружжя Марії завдяки знаменню - посоху, що розцвів, - був обраний вдівець Йосип Обручник.

Свято Різдва Богородиці відзначають з кінця VI - початку VII століття. Відзначають його через 9 місяців після свята Зачаття Діви Марії.

Свято відзначають 8 вересня за новим церковним календарем (з 1 вересня 2023 року). За старим стилем його святкують 21 вересня.

За прикметами дня судили, якою буде погода найближчим часом і осінь:

- гарна погода цього дня - такою буде вся осінь, а якщо йде дощ - то й осінь буде дощовою;

- світанок яскраво-червоний - чекай зливи та вітру;

- іній на траві - погода зіпсується;

- у птахів високий політ - ще довго не буде заморозків, а якщо низько літають - скоро бути холодам.

У народному календарі 8 вересня - свято Осенини, свято Врожаю. Також цей день називають Другою Пречистою і вважають жіночим святом.

8 вересня - що сьогодні не можна робити

На свято Різдво Богородиці є кілька суворих заборон:

- забороняється сваритися і сваритися з близькими;

- не можна відмовляти в допомозі будь-кому; 

- не слід займатися важкою роботою по дому та на подвір'ї - прибирати, мити підлогу, палити сміття тощо.

Категорично заборонено жінкам брати в руки ножиці та голки, шити і вишивати.

Що можна робити 8 вересня

У Різдво Пресвятої Богородиці можна помолитися до Матері Божої і попросити її про здоров'я для себе та рідних, жіночого щастя, добре цього дня піти до храму.

З особливою увагою ставляться у свято до матерів - дякують їм за все і в усьому намагаються допомогти. Вважається дуже благою справою для жінок подати на Різдво Богородиці щедру милостиню або надати якусь благодійну допомогу - щоб у домі завжди був достаток і дитячий сміх. За старих часів цього дня готували вівсяну випічку і вівсяний кисіль, накривали стіл і запрошували в гості рідних.




Схожі новини: