Підозра для колишніх поліцейських: у Запорізькій області зрадниками офіційно визнані 110 правоохоронців

Переглядів: 741

19 серпня 2023 14:26

Підозра для колишніх поліцейських: у Запорізькій області зрадниками офіційно визнані 110 правоохоронців фото

Колишні поліцейські, які пішли працювати на ворога, отримали підозри від Державного бюро розслідувань

Інформація про загальну кількість експрацівників підрозділів поліції, які не вийшли з окупації і співпрацюють з ворогом, має статус “з обмеженим доступом”. Можна лише спрогнозувати, що їх достатньо багато. Про ситуацію зі зрадниками розповів журналістам на брифінгу в медіацентрі ОДА начальник Головного управління Нацполіції в Запорізькій області Артем Кисько.

- На сьогодні 110 колишніх поліцейських отримали підозру від ДБР, - розповів Артем Кисько. - Більша частина - за нашою ініціативою. Наші оперативники збирають докази, щоб притягнути їх до відповідальності. В процентному відношенні це не дуже багато.

За словами Артема Івановича, таку ситуацію він проходить вже в третій раз: у Донецьку в 2014 році, у Маріуполі в 2022 і от тепер - на Запоріжжі.

- На жаль, як і в будь-яких інших структурах, у нас зрадники є, - констатував начальник главку.

Служили у батальоні "Скіф"

Серед зрадників — і колишній боєць батальону поліції особливого призначення “Скіф” Василь Ігнатов, про якого написав популярний телеграм-канао OSINT Бджоли.

“Отримано інформацію про співробітника ГРПП відділу поліції №6 ЗРУП ГУНП в Запорізькій області, який виїхав до тимчасово окупованої території (ТОТ) Запорізької області та бере участь в пропагандистських заходах окупантів.

Ігнатов Василь Павлович, 20.10.1984, ІПН 3097412075, уродженець рф, зареєстрований за адресою: Запорізька область, Бердянський район, м. Приморськ, вул. Вереснева, буд. 63, серія та номер паспорта громадянина України СЮ074427, сторінка ОК https://ok.ru/profile/564074379886.

Встановлено, що у 2022 році Ігнатов В.П. у складі батальйону поліції особливого призначення «Скіф» евакуювався з м. Приморськ до м. Запоріжжя, де проходив службу у підрозділах ГУНП в Запорізькій області. Станом на липень 2023 року, вказана особа проходила службу у ГРПП відділу поліції №6 ЗРУП ГУНП в Запорізькій області.

За наявними даними, Ігнатов умисно, з метою виїзду до ТОТ Запорізької області через територію країн ЄС та рф, підготував рапорт щодо надання йому відпустки за сімейними обставинами з правом виїзду за кордон. У липні 2023 р. він здійснив перетин державного кордону України на польській ділянці кордону, після чого прибув до окупованого рашистами Приморська.

Невдовзі він взяв участь в пропагандистському відеорепортажі пропагандистського окупантського ЗМІ «За!ТВ». У даному відео Ігнатов В.П. особисто підтверджує свій виїзд на ТОТ Запорізької області з порушенням норм чинного законодавства та підтверджує факт свого дезертирства.

Крім цього, Ігнатов В.П. у вигідному для пропагандистів ракурсі висвітлює подробиці евакуації співробітників поліції з окупованих територій у 2022 році, дискредитує Збройні сили та правоохоронні органи України.

Додатково в даному відео ведучим зазначено, що Ігнатов В.П. подав документи для отримання паспорту рф та має наміри вступити на службу до т.зв. «народної міліції» ТОТ Запорізької області, а також вважає за необхідне кожному мешканцю ТОТ Запорізької області бути готовим взяти до рук зброю та вступити до російських окупаційних військ”, - говориться у повідомленні розслідувачів.

Нагадаємо, свого часу повідомлялося, що на службу ворогу перейшов ще один колишній боєць “Скіфу” мелітопольський поліцейський Денис Стефанков. Він був не просто поліцейським — колаборант ніс службу в зоні АТО і у лютому 2015 року під час бойового хрещенні “Скіфу” в районі Широкино отримав поранення.

18 вересня 2022 року партизани прямо у центрі тимчасово окупованого Мелітополя підірвали машину зрадника-поліцейського, який працював "начальником ГБР народної міліції" (за іншими даними, Стефанков був командиром ППС УВС). Багато хто поспішив “поховати” колаборанта, але росЗМІ написали, що інформація про його загибель не відповідає дійсності.

А от ще одного правоохоронця з Мелітополя, який спочатку пішов служити в окупаційну поліцію, а потім одумався і виїхав на підконтрольну Україні територію, нещодавно затримали.

- Наші мелітопольські поліцейські його вирахували і затримали на Київщині, де він переховувався після виїзду з окупації. Хлопці задокументували, затримали його. Зараз знаходиться у СІЗО. Надав дуже цінну інформацію стосовно інших зрадників, - розповів очільник Головного управління НП в Запорізькій області.

З початку збройної агресії на службі загинули три співробітника поліції

А от колишні колеги колаборантів продовжують нести нелегку службу в умовах масштабного вторгнення орди країни-агресорки. При тому, що на сьогодні некомплект особового складу складає 29%.

Службу несуть нерідко з ризиком для життя, особливо в населених пунктах, які знаходяться на лінії ворожого вогню. При виконанні службових обов’язків з початку збройної агресії загинули 3 співробітника поліції. Максим Здоревський загинув нерідко з ризиком для життя у Запоріжжі, під час обстрілу гуманітарної колони, Іван Іщенко — у Оріхові, на місці прильоту ворожої авіабомби.

А його колега Олексій Лемешко помер у лікарні після отриманого в Оріхові важкого поранення. Лікарі боролися за життя 26-річного поліцейського кілька днів, Олексій переніс три операції, але отримані ним пораненння, на жаль, були несумісні з життям.

У запорізькій лікарні продовжують знаходитися ще троє правоохоронців, які постраждали 12 серпня в результаті босбардування незламного міста. Як розповів Артем Кисько, стан одного з них легкий, ще двом зробили операції. Стан правоохоронців стабільний, але їм ще знадобиться складний і тривалий період реабілітації, адже пошкоджені, зокрема, кості та сухожилля.

- Вчора був поранений ще один співробітник, спецпризначенець, який воює на передових позиціях, - повідомив Артем Кисько.

З початку широкомасштабної війни при несенні служби загинули 3 правоохоронця, поранено 72, відновились 65.

До речі, частина запорізьких поліцейських вступила до бригади наступу Нацполіції “Лють”. І не тільки вони.

- В бригаду пішли як наші поліцейські, які виявили бажання, так і цивільні, яких ми оформили поліцейськими, - розповів начальник ГУНП. - Наші спецпризначенці виконують бойові завдання, і дуже ефективно. Не можу багато казати про це, але багато спецпризначенців представлені до державних нагород і постійно відзначаються командуванням ЗСУ. Колись прийде час і ми будемо розповідати про це. Ми пишаємося нашими хлопцями! І

Цифра

З початку вторгнення окупаційних військ у слідчих з’явилась додаткова функція – документування наслідків воєнних злочинів. З 24 лютого 2022 року зареєстровано 4420 кримінальних проваджень, пов’язаних з проведенням воєнних дій на території області.




Схожі новини: