Операція «Евакуація»: запорізькі поліцейські вивозять родини з дітьми, а потім деякі повертаються

Переглядів: 660

18 серпня 2023 23:51

Операція «Евакуація»: запорізькі поліцейські вивозять родини з дітьми, а потім деякі повертаються фото

З небезпечної зони правоохоронці вивезли більше ста сімей, але ще багато залишаються вдома під щоденними обстрілами

Командування ЗСУ визначило 16 громад, на території яких ведуться бойові дії. Половина знаходиться на території, підконтрольній Україні.

Як розповів журналістам начальник ГУНП в Запорізькій області Артем Кисько, у восьми громадах Запорізької області, де ведуться бойові дії, перебувають 937 родин, в яких виховується 1516 дітей, з них близько 200  живуть поблизу лінії фронту.

Для евакуації родин з дітьми і маломобільних людей створені спеціальні евакуаційні групи.

З потенційно небезпечних населених пунктів евакуйовано 115 родин, на вихованні яких перебуває 196 дітей. З них безпосередньо за допомогою евакуаційних груп – 44 родини, у яких на вихованні 92 дитини.

Це досить небезпечна справа - під час евакуації громадян поранення отримали 11 поліцейських.

“Ми вивозимо. Але проходить місяць-два, вони сідають у машину, грунтовими дорогами об’єжджають блокпости і повертаються додому. Евакуаційні групи приїжджають, знаючи, що там цих людей не повинно бути, їх вивезли, а вони там знову є”, - розповів Артем Іванович.

Керівництво главку піднімало питання, щоб було прийнято рішення про примусову евакуацію в Запорізькій області. І за його невиконання була хоча б адміністративна відповідальність.

Артем Кисько вважає, що багато родин не хоче виїжджати, бо батьки не розуміють небезпеки, а ще — тому що стали свого роду “заручниками” гуманітарної допомоги, яку постійно доставляють волонтери.

“Інколи добро перетворюється на зло”, - вважає полковник поліції. - Ми почали піднімати це питання, навіть перестали пускати через блокпости окремих волонтерів.

У деяких сім'ях накопичилися цілі промислові склади гуманітарної допомоги

Ця проблема настільки бентежить Артема Івановича, що один з останніх постів на його фейсбук-сторінці присвячений цій болючій темі.

“Маю залишити цей допис. З великою повагою до всіх волонтерів, які ще з 2014 року вирішували безліч питань з великою користю для людей. На жаль, подекуди їхні зусилля населення прифронтових районів обертає на шкоду собі ж. Поясню.

Щодня поліцейські евакуаційні групи працюють в населених пунктах, розташованих уздовж лінії ведення бойових дій. Умовляють, переконують та евакуюють маломобільних громадян, родини, в яких на вихованні є неповнолітні діти.

Здавалось би, ну як можна жити під постійними обстрілами, без електроживлення, питної води, тепла?! І все ж деякі батьки навідріз відмовляються виїжджати та вивозити дітей. І причина цього не лише в господарстві чи власній безпорадності…

Є ще один чинник - це перенасиченість обстрілюваних ворогом населених пунктів гуманітарною допомогою. Відтак у деяких місцевих сімʼях накопичилися цілі промислові склади! Тож навіщо батькам виїжджати в місця, де доведеться шукати роботу, докладати зусиль, аби заробляти на їжу чи предмети першої необхідності? Так їхні діти стають «гуманітарними заручниками»…

Щодня евакуаційні екіпажі у складі поліцейських психологів, ювеналів, офіцерів громад курсують вздовж лінії ведення активних боїв та проводять розʼяснювальні бесіди з такими батьками.

Тому повністю підтримую ініціативу начальника Запорізької обласної військової адміністрації Юрія Малашка щодо підписання меморандуму про партнерство та співробітництво із Запорізькою філією благодійної організації “Координаційний гуманітарний центр”.

Мета - раціональний логістичний розподіл та доставлення гуманітарної допомоги за безпосередніми потребами населення без участі посадовців” - написав Артем Кисько.

Рік на посаді начальника ГУНП

Пресконференція начальника Головного управління Національної поліції в Запорізькій області була присвячена першій річниці роботи на цій посаді. Артем Кисько розповів про досягнення запорізьких правоохоронців з початку року, про функції, які додалися поліцейським з початком широкомасштабного вторгнення ворога, про виклики, які стоять перед ними. Він також відповів на запитання журналістів.

А на своїй сторінці у Фейсбуці начальник присвятив річниці перебування на посаді окремий пост.

“Пишаюсь, що в цей відповідальний час керівництвом МВС та НПУ мені довірено очолювати саме колектив поліції Запорізької області, особовий склад якої несе службу та боронить країну від російських окупантів на ділянках, де йдуть найзапекліші бої.

Сьогодні сплинув перший рік моєї роботи на чолі поліцейської команди. Він став періодом суцільних випробувань та викликів. Разом нам довелося вийти поза межі звичного поліцейського сервісу і виконувати завдання держави, зумовлені правовим режимом воєнного стану.

Як і раніше ми виконуємо основну щоденну кропітку поліцейську роботу, яка починається з низки превентивних заходів та втілення безпекових проєктів:

  • показником ефективності роботи поліції є саме упередження правопорушення, а не «виправлення» наслідків, коли вже доводиться розкривати злочин);
  • протидіємо організованій злочинності як одній з форм впливу, яку рф використовує для підриву авторитету української влади;
  • здійснюємо заходи щодо недопущення витоку зброї з регіону, протидіємо наркозлочинності, торгівлі фальсифікатом, незаконній вирубці лісонасаджень та браконьєрству, шахрайствам, іншим майновим злочинам тощо.

Через те, що війна внесла корективи в роботу поліції, ми виконуємо комплекс завдань, покликаних максимально стабілізувати ситуацію у прифронтовому регіоні, а відтак – створити безпечний тил для Збройних Сил України:  проводимо контрдиверсійні заходи, виявляємо зрадників та коригувальників ворожого вогню, здійснюємо пропускний контроль, документуємо злочини окупантів, проводимо евакуацію населення з потенційно небезпечних населених пунктів, рятуємо з-під завалів, надаємо кваліфіковану першу домедичну допомогу постраждалим від обстрілів армії рф, забезпечуємо гуманітарною допомогою тих, хто її потребує, виконуємо спецзавдання на передовій.

Робимо все, аби в складі Сил оборони наближати Перемогу.

Сьогодні щиро дякую керівникам, колегам, очільникам місцевої влади та побратимам з усіх силових структур, які завжди поруч, за довіру, надійну підтримку і плідну співпрацю. Рухаємось далі”, - написав керівник поліцейського главку, який приїхав у Запоріжжя з Маріуполя.

 

 

 

 

 




Схожі новини: