Теракт на ЗАЕС: обласна влада спростовує інформацію про можливий підрив станції

Переглядів: 587

16 серпня 2023 15:03

Теракт на ЗАЕС: обласна влада спростовує інформацію про можливий підрив станції фото

Українські ЗМІ підхопили інформацію, яку поширили російські канали

Сьогодні в інформаційному просторі з’явилася інформація про те, що Запорізька АЕС буде підірвана. Начебто президент рф путін прийняв таке рішення і теракт планується провести наприкінці серпня — на початку вересня. Про це російські телеграм-канали почали писати, посилаючись на джерела у Кремлі.

Можливо, ця інформація стала реакцією на повідомлення Центру національного спротиву про те, що в росії планують провокацію на Курській атомній електростанції і для цього готують евакуацію місцевого населення – нібито через забруднення. У техногенній катастрофі на Курській АЕС росіяни планують звинувати Україну.

«Ворог готує провокацію на Курській АЕС. Підпілля повідомляє, що в Курській області рф триває підготовка до евакуації місцевого населення з зони ймовірного радіоактивного забруднення на випадок аварії на АЕС», – говориться в повідомленні ЦНС.

До Центру національного опору потрапив транспортний реєстр, який створила місцева влада. З документу видно: росіяни планують евакуювати від 21 до 57 тисяч осіб, що становить лише 5% населення області. Із цього можна зробити висновок, що рятуватимуть лише «обраних», зазначили у ЦНС.

Також у центрі нагадали, що Сили оборони діють виключно на території України та не планують атак на атомні станції.

«Ця провокація необхідна самим росіянам, щоб відвернути увагу світу від захоплення ЗАЕС», – зазначили в ЦНС.

Інформацію про можливий теракт на ЗАЕС прокоментував начальник Запорізької ОВА, голова ОДА Юрій Малашко.

“Наразі інформація, яка поширюється у ЗМІ стосовно якогось спланованого теракту російськими окупантами на Запорізькій атомній електростанції, не підтверджується. Вона не відповідає дійсності.

Навіщо українські ЗМІ поширюють російські наративи та сіють паніку в суспільстві - відкрите питання. Сподіваюсь, відповідь на нього дадуть уповноважені служби вже найближчим часом.

Слідкуйте за подальшими повідомленнями на офіційних ресурсах!», - говориться у повідомленні.

Тим часом, НАЕК “Енергоатом” 11 серпня повідомляв про інцидент, який стався на захопленій ворогом Запорізькій АЕС.

За інформацією компанії, внаслідок виведення 4-го енергоблоку тимчасово окупованої Запорізької АЕС у «гарячий» стан в порушення умов ліцензії та вимог Енергоатома стався інцидент із витоком води з першого контура реактора в другий. Радіологічного викиду в довкілля не було.

Це сталось через порушення цілісності третього парогенератора, розташованого в герметичній оболонці блоку. Відтак окупаційне керівництво розпочало переведення 4-го енергоблоку ЗАЕС у стан «холодний зупин».

«Некомпетентне нелегітимне «керівництво» ЗАЕС від Росатома послідовно виводить блоки захопленої станції з ладу. І цей злочин із навмисним пошкодженням обладнання 4-го енергоблоку, яке призвело до порушення цілісності вже трьох із пʼяти наявних фізичних бар'єрів на шляху розповсюдження радіації, витоку потенційно радіоактивної води першого контура за встановлені межі, пошкодження дороговартісного обладнання першого контура, буде розслідуваний», – наголосив президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін.

Він додав, що всі причетні до інциденту, хто продовжує виконувати злочинні накази Росатома та доводить до критичного стану обладнання всіх енергоблоків Запорізької АЕС, після деокупації станції будуть виявлені та притягнуті до відповідальності.

Петро Котін також інформує, що загарбники переведуть 6-й енергоблок ЗАЕС у «гарячий зупин», що є черговим порушенням умов ліцензії та вимог Енергоатома.

Так що, поки триває повномасштабне вторгнення і росіяни знаходяться на найбільшій в Європі атомній станції, від них можна чекати чого завгодно.




Схожі новини: