Мелітополець передасть винагороду за перемогу у літературному морському конкурсі на ЗСУ

Переглядів: 667

31 липня 2023 13:15

Мелітополець передасть винагороду за перемогу у літературному морському конкурсі на ЗСУ фото
Все життя Сергія Білошкурова пов'язане з морем

Мелітополець Сергій Білошкуров, який все життя присвятив морю, став переможцем Конкурсу української морської прози "Мателот" - 2023. Премію за перше місце наш земляк задонатить на ЗСУ. 

До участі в конкурсі, який проводиться вп'яте, приймались оповідання, нариси, новели, художні реалістичні прозові твори інших жанрів. Вони мали розповідати про людину в морі й людей моря "в усьому розмаїтті можливих ситуацій". А особливою темою у 2023 році було визнано популярний польський тост "За російський флот, до дна", що набув нових сенсів. Тому організатори пропонували авторам і поговорити про морський вимір війни за незалежність.

Цими вихідними у столичному яхт-клубі були названі цьогорічні переможці "Мателоту":

1 місце - Спогади, Сергій Білошкуров (Мелітополь) - 10000 грн

2 місце - Жанна Барре, Євгенія Чемерис (Квінсленд, Австралія) - 7000 грн

3 місце - Два Джорджі, Олександр Морозов (Ніжин) - 5000 грн

Особисто за нагородою Сергій Білошкуров, який наразі мешкає у Запоріжжі приїхати не зміг, його представляв один з товаришів. 

"Я не письменник, я професіональний моряк. Морю присвячені 50 років мого життя: починав з матроса-прибиральника і виріс до капітана дальнього плавання, - зазначив Сергій Михайлович у своєму зверненні, що було оголошено на церемонії. - Мені пощастило побачити світ, навчати майбутніх штурманів, проєктувати та будувати вітрильники, закохати родину, дітей у справу мого життя. 

Для мене було великою честю та викликом брати участь у конкурсі, бо знати, вчити, переживати - це одна справа, а знайти слова, щоб зацікавити читачів - зовсім інша. Радий, що мені це вдалося, що отримав високу оцінку від колег мореманів, що однаково вправно володіють штурвалом і словом. Щасливий, що міг згадати на сторінках твору моїх колег, друзів та вчителів. Вірю в майбутнє українського флоту, кораблебудування, в ЗСУ та нашу Перемогу. Порадившись з дружиною, вирішив передати свою премію на потреби ЗСУ".

Організатори конкурсу відзначають, що твори-переможці, а також роботи інших учасників увійдуть до "Морського збірника". Також планується окреме видання з творів Сергія Білошкурова, який готує посібник про дерев'яні суднові роботи. 

До речі, про Сергія Білошкурова багато писали вітчизняні медіа у 2011-му році, тоді він врятував 57 лівійських біженців. Це трапилось 22 вересня в Іонічному морі. Парусно-моторна яхта «Alter ego», якою керував наш земляк, поверталась з Італії до України, коли і «зустрілася» з човном, обліпленим людьми. Команда прийшла на допомогу. Насамперед, розповідав тоді Сергій Михайлович, передали інформацію в ефір, на яку відгукнувся грецький центр порятунку «Olimpia Radio», взявши на себе координацію рятувальної операції. В очікуванні вертольота, який пізніше евакуював змучених морських подорожей лівійців на сушу, українці взяли лодку на буксир та передали на неї питну воду. 




Схожі новини: