ВВС, Україна: «Це смерть, пацани. Слава Україні». Продовження

Переглядів: 418

14 липня 2023 19:30

ВВС, Україна: «Це смерть, пацани. Слава Україні». Продовження фото

Як загинули "бердянські партизани".

Початок читайте тут і тут.

Спроба виїзду

"У грудні їм сказали зняти на камеру зізнання - і тоді їх відпустять", - пізніше розповість мати Тіграна "Українській правді". Саме тоді РИА Новости опублікувало те саме відео із заблюреними обличчями Тіграна і Микити, які зізнаються, що влаштували диверсію на залізниці. Точніше, говорить на відео тільки Тігран. Микита стоїть ззаду і мовчить.

"Маму Тіграна зараз засуджують, хочуть обгадити, - вважає подруга сім'ї, яка попросила про анонімність. - Але мама робила все можливе, щоб його вивезти".

І справді, у січні вся родина - мама, вітчим та двоє маленьких дітей - приїхала з Німеччини, щоб спробувати забрати Тіграна.

Провівши в Бердянську кілька днів, вони, посадивши в машину ще й Тіграна, рушили назад, знову через Росію: виїхати на підконтрольну Києву територію України через лінію фронту і тоді, і зараз практично неможливо.

"Ми рушили своїм авто, - розповідала Оксана правозахисникам. - Спочатку пройшли фільтрацію в Мангуші, потім перетнули кордон у Ростові. Але в Таганрозі нас зупинила російська ДАІ - пояснили, що на вимогу ростовської митниці.

Вони вивели Тіграна з машини й забрали до поліцейського відділку, де допитували п'ять годин. Далі мене й Тіграна відвезли до відділу МВС Росії у селі Покровське.

За якийсь час приїхали військові з Краснодарського краю. Побачивши нас, вони здивувалися. Сказали, що їм надійшло повідомлення про небезпечних злочинців, які намагаються втекти. Нас із Тіграном посадили у військову машину".

За словами Оксани, їх привезли на прикордонний пункт у Ростовській області та передали до рук самопроголошеної ДНР. Ті, своєю чергою, відвезли родину до Маріуполя, ще раз обшукали, після чого повернули до Бердянська.

Молодших дітей віддали бабусі, Оксану з чоловіком та Тіграна закрили у камерах. Наступного дня їх змусили розписатися у підписці про невиїзд, а тоді відпустили додому.

Після цього Оксана щодня ходила до місцевих слідчих, просячи скасувати підписку. Зрештою, виїхати з міста дозволили всім, крім Тіграна. І навіть із цим дозволом машину Оксани на блокпостах ретельно обшукували, пояснюючи, що шукають якогось 16-річного хлопця.

Бути "одним народом" з Росією українці у Бердянську не хочуть

Держдеп та Європарламент

Життя підлітків після цього особливо не змінилося: вони щодня ходили відмічатися у прокуратуру, іноді їх знову допитували. Хіба що 7 квітня їх вивезли до Ростова-на-Дону на психолого-психіатричну експертизу, результатів якої Росія не публікувала. Ім'я фахівця, який проводив цю експертизу, також невідоме.

Формально до цього моменту жодних офіційних звинувачень їм не висували. Але 24 травня пред'явили – за 281-ю статтею Кримінального кодексу Росії, "Диверсія".

У обвинувальному висновку йдеться про те, що у вересні минулого року Тігран і Микита "вступили в змову", щоб надавати підтримку Збройним силам України, після чого пошкодили залізничні колії, аби відрізати постачання для російських військових.

Місцеві жителі стверджують, що гілка залізниці, на якій нібито вчинили диверсію підлітки, давно не функціонувала. Проте звинувачення вважало, що це не так, і навіть прикинуло суму збитків, завдану діями Тіграна та Микити - близько 27 тисяч рублів (340 доларів США).

Підліткам призначили "державних" адвокатів. Один із них, за даними сім'ї Тіграна, закликав їх визнати себе винними. Другий - просто не робив нічого. Родичі Тіграна та Микити намагалися знайти незалежних адвокатів, але працювати у цій справі ніхто не погоджувався - надто великий ризик самому потрапити під репресії.

Незрозуміло, як взагалі Росія мала намір судити молодих людей - на окупованих територіях не створена навіть видимість повноцінної судової системи. Юнаків, ймовірно, могли відвезти до одного з російських регіонів, де можливості для їхнього захисту були б примарними.

Перспектива передачі справи Тіграна та Микити до суду активізувала зусилля українських правозахисників, які до того відстежували цей кейс. Завдяки їхній роботі про долю підлітків стало відомо в Європі та США.

Твіт на захист Тіграна та Микити випустив Державний департамент США. На захист стала послиня Великої Британії у Києві Мелінда Сіммонс.

Український омбудсмен Дмитро Лубінець заявив, що закликав Міжнародний комітет Червоного Хреста терміново відвідати Бердянськ, зустрітися з хлопцями та зробити все для їхнього виїзду з окупованої території.

Нарешті 15 червня спеціальну резолюцію з вимогою припинити кримінальну справу проти Ханганова та Оганнісяна та дозволити їм виїхати на контрольовану Києвом територію ухвалив Європейський парламент.

Міжнародний резонанс подіяв на родину Тіграна дуже обнадійливо. Мама підлітка дзвонила йому і говорила, що виїзд з окупованої території перетворився на питання часу.

Далі буде.




Схожі новини: