Розбір від LIGA.net: «Зради Байдена і Шольца не буде»

Переглядів: 360

13 липня 2023 08:14

Розбір від LIGA.net: «Зради Байдена і Шольца не буде» фото

Що везе Зеленський із Вільнюса.

Україна отримала у Вільнюсі скасування плану дій щодо членства в НАТО (ПДЧ), нові пакети зброї, новий формат взаємодії з Альянсом та нариси безпекових гарантій. Але – не отримала запрошення до НАТО.

«Результати саміту хороші, але були б ідеальними, якби було запрошення», - каже президент Зеленський.

"Ключовим фактором того, що не прозвучало запрошення, є обережна позиція США, – каже голова делегації в ПА НАТО Чернєв. – Вони не можуть дозволити давати обіцянки в момент, коли для їх реалізації не склалися умови. Ці умови – перемога України".

ПЕРШИЙ ДЕНЬ. ПЕРЕКОНАТИ В ОСТАННЮ МИТЬ

Генсек НАТО Столтенберг пообіцяв: Україна отримає позитивні сигнали щодо майбутнього у НАТО з елементами запрошення. А члени Альянсу почали оголошувати про нову військову допомогу:

Німеччина – пакет на 700 млн євро: дві пускові ЗРК Patriot, 25 танків Leopard, 40 БТР Fuchs, 20 000 снарядів для артилерії та інше;

Франція – далекобійні ракети, ймовірно, Scalp – аналог британських Storm Shadow; пізніше також підписала оборонну угоду, яка спростить закупівлю та постачання зброї для України;

Норвегія пообіцяла збільшити військову допомогу на 2023 рік ще на майже $240 млн, її загальна вартість сягне $960 млн; підтверджені ще дві пускові установки і центри управління системи ППО NASAMS;

Створено коаліцію з 11 країн для навчань пілотів F-16.

Але в середині дня Зеленський різко розкритикував нерішучість партнерів: без України обговорюють "дивне формулювання", яке передбачає умови для запрошення до НАТО та не містить часових рамок.

Зеленський намагався в останній момент переконати партнерів переписати комюніке саміту, зазначав The Guardian. За даними NYT, на переговорах Альянсу у Вільнюсі були суперечки щодо часових рамок.

Частина союзників казали, що Україна ще не готова, а країни колишньої радянської зони впливу - що треба запрошувати Київ зараз або одразу після припинення вогню. Найбільш консервативно були налаштовані США та Німеччина.

Перемогла обережна формула.

Столтенберг оголосив, що Україна стане членом НАТО без ПДЧ – це зробить процес однокроковим замість двокрокового. Але отримає запрошення, коли союзники погодяться й умови будуть виконані. Річні програми мають допомогти Україні відійти від радянської армії до армії зразка НАТО, вважають партнери.

"Величезна боротьба точилася всі останні дні. Остаточне рішення було погоджено в останню мить, – розповідає нардеп  Гончаренко. - Могло бути і гірше. Версія, яка була на столі незадовго до саміту, взагалі не мала слова "запрошення".

ДРУГИЙ ДЕНЬ. ГАРАНТІЇ БЕЗПЕКИ ТА БАЙДЕН

На другий день саміту Зеленський мав двосторонні зустрічі зі Столтенбергом, лідерами США Байденом, Франції - Макроном, Німеччини - Шольцом, Канади - Трюдо, Британії - Сунаком, Нідерландів - Рютте, Австралії – Албенізі  та брав участь у Раді Україна-НАТО.

Зустріч із Байденом була удвічі довше запланованого. За словами Зеленського, тривала б і довше, якби її не зупинили працівники протоколу. 

"Коли закінчиться війна, Україну точно запросять в НАТО. І Україна точно буде в союзі. Я сьогодні жодної іншої думки не чув", - сказав Зеленський на прес-конференції після зустрічей і закінчення саміту.

Другий головний підсумок дня – декларація G7 про підтримку України.

Цей документ є рамковим та містить положення Kyiv Security Compact про гарантії безпеки, які були розроблені групою Расмуссена-Єрмака. Конкретика має з'явитися у двосторонніх безпекових угодах із країнами, долучатися можуть і держави з-поза G7.

Ці гарантії будуть діяти на шляху до НАТО та включатимуть три компоненти: 1) для стримування агресії – постачання Україні зброї, підтримку у розбудові ОПК, співпрацю у галузі розвідки та кібербезпеки; 2) у випадку нової агресії – консультації, щоб якнайшвидше забезпечити Україну необхідним; 3) підтримку у притягненні РФ до відповідальності.

Зі скороченнями

Далі буде.

 




Схожі новини: