Гауляйтер Балицький нарешті більше не депутат Запорізької обласної ради

Переглядів: 521

3 липня 2023 17:20

Гауляйтер Балицький нарешті більше не депутат Запорізької обласної ради фото
Балицький без депутатства, але з тюремним терміном

Завершилась епопея з депутатством Євгена Балицького, якому заочно призначене покарання 15 років позбавлення волі. Про це йдеться у повідомленні на сайті Запорізької обласної ради. 

В громадськості Запоріжжя неодноразово поставало питання, чому Балицький лишається обласним депутатом, коли він відпочатку повномасштабної війни працює на ворога. В інтерв'ю одному з регіональних ЗМІ голова Запорізької обласної ради Олена Жук пояснювала це прогалинами у законодавстві. 

"Згідно з законом, відкликати депутата можна у разі кількох причин. Перша - те, що ми називаємо імперативним мандатом. Тобто, відкликання від партії. Балицький зайшов від партії «Опозиційний блок», якої зараз вже не існує.  Тобто імперативний мандат до них застосувати неможливо, - зазначала Жук. - Другий випадок, коли можливо відкликати депутата – це його смерть.  Третє - зайняття посади, яка є несумісною з депутатством, наприклад, якби когось з них призначили прокурором або суддею. Ще є випадок з втратою громадянства у зв’язку з виїздом на постійне проживання до іншої країни. Нічого з законних способів, на жаль, неможливо було застосувати до цих людей". 

Тим не менш, наразі є рішення суду, згідно з яким Балицький винний у "колабораційній діяльності, посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України". І тепер є підстави для втрати ним мандату. 

"Обвинуваченому призначено максимальне покарання за сукупністю вказаних злочинів у виді позбавлення волі на строк 15 років з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій в органах влади строком на 15 років, з конфіскацією всього належного йому майна. Тож депутата обласної ради Євгена Балицького буде позбавлено депутатських повноважень відповідно до Закону України "Про статус депутатів місцевих рад" без прийняття відповідного рішення сесії за вироком суду", - йдеться у повідомленні на сайті Запорізької обласної ради

 




Схожі новини: