Мелітопольців відзначили за вірність сімейним традиціям

Переглядів: 561

28 червня 2023 15:41

Мелітопольців відзначили за вірність сімейним традиціям фото

Фінішував конкурс "Сімейні великодні традиції Мелітопольщини". Його учасники, які поділились власними історіями відзначення цього релігійного свята, отримали від організаторів подарунки.

Ідея провести конкурс сімейних традицій належить Центру освіти дорослих "Перший" та Мелітопольському вищому професійному училищу. Його учасниками стали мешканці міста, які мали змогу поділитися власним уявленням про сімейні цінності та продемонструвати таланти. 

"Переможцем у номінації "Обрядово-побутові традиції" став Роман Чернєв (на фото разом з керівником "Першого" Тетяною Однорог), який не лише надіслав Великодневу історію, що вразила всіх своєю щирістю, глибиною та відвертістю, а також надав рецепт та світлини з приготування пасок в його великій родині, - повідомляють у ЦОД "Перший". - Вдячні Роману не лише за участь у нашому конкурсі, а за все те, що він наразі робить як волонтер для всієї Мелітопольськоі громади!

В номінації "Декоративно-ужиткові традиції" члени визначили трьох переможниць, які також отримали свої дипломи та корисні подарунки, але вже поштою, адже наразі перебувають далеко за межами Запорізької області. Серед призерів, зокрема, Марина Голод. За словами мешканки Мелітополя, останнім часом її родина перейняла "західноєвропейські тренди: великодні зайчики в символіці, світлі кошики з квітами". Цьогоріч у святковому оформленні з'явилось Великоднє дерево - верба прикрашена писанками.  

"Окреме місце в душі і на святковому столі займали традиційні для нас червоні крашанки, розмальовані воском писанки, на вишитій вручну серветці, зашитою червоним хрестиком. І символ миру і відродження  маленька пташка, а там жовті соняшники на синьому фоні,  а поряд тихо горить вогник , з молитвою  за Україну, і за Перемогу!" - розповіла Марина. 

А Надія Крутікова подала на конкурс фото Великоднього дерева, прикрашеного розписаними власноруч писанками. Серед них є і ''Мелітопольська черешня'', а також переможний салют, виконаний у лемківській техніці.  

"Вже декілька років поспіль я оформлювала схоже дерево в себе вдома, в Мелітополі, вишитими яйцями, щорічно якісь з них дарувала і вишивала нові. Під час евакуації з міста (це було в квітні 2022 року, напередодні Великодня) я подарувала шістьом воїнам на першому українському блокпості по одному вишитому яйцю, які я спеціально взяла з дому, як оберіг", - поділилась Надія. 

 




Схожі новини: