Вчителі з одного з сіл Мелітопольщини весь рік не отримують зарплату. Що кажуть посадовці?

Переглядів: 673

24 червня 2023 09:20

Вчителі з одного з сіл Мелітопольщини весь рік не отримують зарплату. Що кажуть посадовці? фото
Грошей за свою роботу вчителі Костянтинівки не бачили цілий рік

Педагоги, які працюють в навчальних закладах Костянтинівської громади, весь навчальний рік не отримували заробітну плату. Це стосується тих педагогів, хто лишився працювати в українській системі освіти. Посадовці розводять руками. 

За словами вчителя однієї зі шкіл Костянтинівки, з вересня він, як і інші колеги, які виїхали з окупованого села, працювали онлайн. Вже закінчився навчальний рік, але фактично відпрацювали його педагоги безплатно. Заробітну плату за весь цей час вони не отримували.

"У грудні минулого року нам виплатили заборгованість з заробітної плати за червень-серпень, - говорить вчитель. - І на цьому все. З вересня нам заробітну плату не виплачують. "Воюємо" з листопада, щоб отримати кошти, куди тільки не звертались. Але результату поки жодного". 

"Колега права, з вересня нічого не отримували, хоча продовжували весь цей час працювати. Ми вже написали не одне звернення, але нічого не змінилось", - додає ще один педагог з Костянтинівки, що також евакуювався в інше місто. 

За словами педагогів, пояснення у посадовців таке: влада Костянтинівської ОТГ пішла на співпрацю з ворогом, рахунки були заблоковано. Щоб відновити фінансування сфери освіти, потрібно створити військову району адміністрацію і призначити керівника. 

"Після децентралізації та створення нових громад, територіальні громади перейшли на прямі міжбюджетні відносини з громадою. Відповідно до цього районна ланка, не дивлячись на дію воєнного стану, не має права втручатись у фінансові справи громади та розпоряджатися коштами. Це може зробити тільки керівник громади. Тому ми очікуємо на створення військової адміністрації та призначення її начальника. Призначає начальника ВА Президент України за поданням ОДА. Згідно з інформацією, яку надає Запорізька обласна військова адміністрація, кандидати на посади проходять спеціальну перевірку", - таку відповідь надав педагогам керівник Мелітопольського району Ігор Судаков ще у грудні 2022 року. 

Минуло сім місяців, але справа, як бачимо, не зрушила з міста. За наявною у "МВ" інформацією, схожа ситуація з виплатами і в селищі Мирне Мелітопольського району. Педагоги дивуються такому ставленню влади і не розуміють, чому їх роботу не оплачують. І як тут не спитати у посадовців: "А ви змогли б прожити без грошей майже 10 місяців?" 

 

 




Схожі новини: