РАС-ПУТІНЩИНА, ЧАСТИНА ДРУГА

Переглядів: 513

23 червня 2023 12:17

РАС-ПУТІНЩИНА, ЧАСТИНА ДРУГА фото

Спогади про минуле.

Багато хто колись чув: «Умом россию не понять» (Тютчев, класик 19-го сторіччя, хоча і не з «першого розряду», 1866-й). Менш відомі озорні рядки? «Давно пора, еб-на мать, умом Россию  понищать!» (Губерман, сучасний класик, красень, маю книгу с автографом, 1977-й). Далі - детальніше.

Звідки пішла сучасна імперіалістична раша? Безумовно, не від Київської Русі -  ранньофеодальної держави у Східній Європі (щось на кшталт Імперії Карла Великого у Європі Західній). Потім до обох прийшла феодальна роздробленість: замість народностей створювалися нації.

На Заході Європи - французи, англійці, австрійці, чехи, угорці, поляки і багато хто ще. Те ж почалося і на Сході - Галицьке королівство, Новгородська республіка, Суздальське князівство, мордва, караїми і багато хто ще. Але з Азії прийшли монголи і чисельні татари, булгари і інші  - молоді та войовничі. І запалала культурна спадщина, що відбудовувалася віками.

А далі з Ордою почали воювати найхоробріші та співпрацювати найпідступніші. Так звані «масковские государи» - покидьки геть усі, від ваньки-злодія-каліти (збирав дань для монголів, але більшість залишав собі) до ваньки-каїна-кривавого (перебив з опрічниками усіх, хто мав хоч залишки порядності). І Рюріковичі скінчилися, і почалася Смута. До речі, саме тоді козацькі загони Сагайдачного дійшли до Донського монастиря.

А далі почалися Романови - ще те непорозуміння: від мишка-непівнорозумного (за те й обрали) до миколи-слабака. Що розстріляли - за діло, що з родиною - це вже занадто. І прийшли більшовички: від вована картатого з левком-відморозком до мишка міченого з борскою-алконавтом.

Про це і про те, як складалася недоімперія і чому найближчим часом здохне - у наступній серії.




Схожі новини: