Буде гірше, ніж після катастрофи на ЧАЕС: чим загрожує аварія на ЗАЕС Україні та світу

Переглядів: 854

20 червня 2023 20:19

Буде гірше, ніж після катастрофи на ЧАЕС: чим загрожує аварія на ЗАЕС Україні та світу фото
Чим загрожує аварія на ЗАЕС Україні та світу

Запорізька АЕС перебуває під окупацією рф з березня 2022 року. Михайло Подоляк нещодавно заявив про високу вірогідність підриву ЗАЕС окупантами через те, що вони не мають військових інструментів впливу на розвиток подій по лінії фронту.

Голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко розповіла, які наслідки можуть мати російські провокації на ЗАЕС для України та світу.

– Можливі сценарії вибуху на Запорізькій АЕС можуть бути більше схожими з аварією на японській атомній станції Фукусіма-1 чи з аварією на американській АЕС Три-Майл-Айленд, яка вважалася найбільшою в історії світової ядерної енергетики до аварії на Чорнобильській АЕС і досі вважається найтяжчою ядерною аварією в США. В результаті аварії на АЕС Три-Майл-Айленд була серйозно пошкоджена активна зона реактора, а частина ядерного палива розплавилася, – заявила Тимочко.

Як відомо, Запорізька АЕС є найбільшою атомною електростанцією в Європі. Наразі на станції зберігаються ризики витоку водню, розпилення радіоактивних речовин та існує висока пожежна небезпека.

Три із чотирьох ліній, які з’єднують Запорізьку АЕС із енергосистемою України, пошкоджені внаслідок обстрілів окупантів. В разі пошкодження останньої лінії атомна станція не зможе отримувати електроенергію для своїх потреб. Станція має дизель-генератори, які забезпечать охолодження ядерного палива. Але потрібне дизельне пальне, поставкам якого можуть перешкоджати окупанти. Якщо ЗАЕС втратить усі джерела електропостачання, розпочнеться плавлення ядерного палива, в результаті чого може статися викид радіоактивних речовин.

За даними голови Всеукраїнської екологічної ліги Тетяни Тимочко, в шести реакторах Запорізької АЕС, а також у сховищі відпрацьованого ядерного палива зберігається до 18 тис. паливних збірок (вдесятеро більше, ніж на Чорнобильській АЕС).

Наслідки будуть значно гіршими, аніж після катастрофи на ЧАЕС:

Площа зони відчуження довкола Запорізької АЕС може становити близько 30 тис. кв. км. Це майже в 10 разів більше, ніж Чорнобильська зона відчуження.

Площа потенційно забруднених територій може сягнути 2 млн кв. км, після аварії на ЧАЕС потенційно забруднені території поширилися на 200 тис. кв. км.

Майже вся територія Запорізької області може стати непридатною для проживання протягом сотні років.

Радіаційного ураження можуть зазнати близько 1 млн людей (після Чорнобильської катастрофи було 600 тис.). А кількість загиблих може в десятки разів перевищити кількість жертв катастрофи на Чорнобильській АЕС.

Може відбутися значний викид радіоактивного цезію-137, що становитиме небезпеку для здоров’я громадян, стану водойм та ґрунтів. Цей елемент інтенсивно сорбується ґрунтом і донними відкладами, забруднює продукти харчування.

Радіонуклідне забруднення пошириться на Дніпро, Чорне та Азовське моря.




Схожі новини: