Окупація позбавила Мелітополь фірмового фестивалю "Черешнево". Яким він був у різні роки

Переглядів: 676

12 червня 2023 16:06

Окупація позбавила Мелітополь фірмового фестивалю Черешнево. Яким він був у різні роки фото
Черешневий фестиваль збирав у Мелітополі сотні учасників та глядачів

Фестиваль "ЧерешнЕво" став символом міста, збираючи у червневі дні сотні містян. В його рамках в різні роки проводили конкурси на краще тематичне вбрання, зажди пригощали свіжою ягодою та різними смаколиками з її додаванням. Але останні два роки свято не проводиться через повномасштабну війну та окупацію. 

Вперше фестиваль "ЧерешнЕво" пройшов у Мелітополі в 2012 році. За задумом організаторів, таким чином вирішили затвердити "титул" міста як черешневої столиці та поєднати на одному заході і торгівлю, і майстер-класи, і виставки, і концерти, і приготування черешневого варення. До речі, за це лакомство відповідав багаторічний керівник мелітопольських театрів Борис Туменко. 

"Таке варення готують чи не в кожній мелітопольській квартирі, - розповідав тоді Борис Іванович. - Беремо черешню без кісточок і цукор у співвідношенні один до одного, ставимо на вогонь, доводимо до кипіння, знімаємо, остуджуємо і так ще двічі, потім закриваємо у склянки. Можна додати лимончик, або нарізаний часточками, або цедра з нього натерта, або навіть просто видавлений сік". 

Того ж року на фестивалі пройшов конкурс "Черешня від кутюр", учасники якого використовували при розробці нарядів як червоний та зелений колір - кольори ягід та лисття відповідно, так і аксесуари у вигляді черешеньок. 

В наступних роках фішкою фестиваля стала Черешнева королева, яка очолювала костюмовану ходу. Цей образ з'являвся і у інші роки. Так само на святі були присутні тематичні наряди, виставки робіт дошкільнят і школярів, розваги і пригощання. 

В один з років центральною фігурою свята став супер-герой, що пересувався на "Черрімобілі" по проспекту, а по території парку вже на гіроскутері. В колоні за ним також рухались діти та дорослі у яскравих костюмах. До речі, більшість участників були з організованих колективів - шкіл та дитячих садків, хоча і пересічні мелітопольці заздалегідь готували наряди, вражаючи глядачів фантазією. 

У 2019-му на виставці в рамках фестивалю "Черешнево" були представлені картини з ягід черешні різних сортів і кольорів - від жовтої, звичної червоної та майже чорної, а у 2021 році місцеві майстри виготовили велике полотно розміром 7 на 3 метри, в якій замість фарб також були використані черешні.

Про те, як яскраво проходив фестиваль "ЧерешнЕво" нагадала сьогодні і міська влада, розповсюдивши ролік зі спогадами про цікавий захід, який знову буде проводитися в місті відразу після перемоги. 

 

 




Схожі новини: