Мешканців Мелітополя вводять в оману щодо відмови від українського громадянства

Переглядів: 490

6 червня 2023 10:24

Мешканців Мелітополя вводять в оману щодо відмови від українського громадянства фото
Відмовитися від громадянства України неможливо в односторонньому порядку

На початку окупації в Мелітополі загарбники активно роздавали паспорти рф, при цьому не відбирали українські й не наполягали на відмові від громадянства. Та зараз фейкові керівники раптом почали транслювати нові меседжі - нібито достатньо просто повідомлення, щоб перестати бути українцем де-юре. "МВ" розбиралися, чи відповідають такі заяви дійсності. 

Активності колаборантів передувало ухвалення федерального закону N 62-ФЗ "Про особливості правового положення громадян, які мають громадянство України". Сталося це ще в середині березня, а набрати чинності він має з 17 червня. Тож його взявся тлумачити фейковий керівник з Мелітопольщини Андрій Сігута у своєму Тг-каналі. В принципі єдине, що він зміг, переповісти текст документа. Суть його така: українці вважаються такими, що втратили громадянство, просто якщо вони повідомили про це українські органи влади. Чекати на рішення та повідомлення про його ухвалення не потрібно. Якщо справа стосується дітей до 14 років, то заяви від їхнього імені подає один з батьків або усиновлювач, якщо дитина батьків не має, то опікун. Головне - повідомити уповноважений орган рф і справа зроблена. 

При цьому в законі зазначено, що після виконання цих кроків люди не мають права користуватися українським паспортом або іншим документом, що засвідчує громадянство, інакше процедура відмови від громадянства буде вважатися недійсною. 

Насправді, таке рішення має мало спільного з юридичними нормами. По-перше, через те, що тимчасово окуповані території були і є Україною, відповідно тут діють українські закони. А вони розроблені таким чином, що відмовитися від громадянства в односторонньому порядку не можна. Процедура прописана в Указі Президента України №215 від 27 березня 2001 року і передбачає обопільну згоду держави й громадянина на втрату зв'язку. 

Таким чином, росіяни в черговий раз намагаються ввести в оману мелітопольців і тиснуть на людей, щоб покращити статистику і показати, що в окупації люди нібито відмовляються від всього українського. 




Схожі новини: