Хакерський тиск з боку Росії для припинення функціонування державних порталів

Переглядів: 452

8 лютого 2022 16:50

 Хакерський тиск з боку Росії для припинення функціонування державних порталів фото

Нещодавно українська система електронного урядування постраждала від кіберагресії, яка вивела з ладу більшу частину державних порталів.

Питання щодо того, хто причетний до інтернет-махінацій та чи є в нас українські хакери такого рівня, задавали експертці з кібербезпеки аналітичного центру ASTRA Богдані Садомській - в останніх новинах України каналу 24.

Як Ви вважаєте, яка мета кібератаки: вкрасти важливу інформацію чи залякати?

Вважаю це своєрідним попередженням, причому надто загрозливим. Інтернет-злочинці залишили повідомлення. А у мережах прокотилася фейкова інформація про втрату найважливіших даних державного рівня. На щастя, глобальної руйнації не відбулося, а таємниці залишилися нерозкритими.

Наш випадок – це продовження дій, які відбувалися в Естонії та Грузії?

Прибалти постраждали більше, адже напад відбувався на протязі 26.04-10.05.2007 року. Крім того, в останню добу росіяни зіпсували електронну систему проведення грошових операцій онлайн в найбільшій фінансовій установі Естонії. Це на 2 тижні зірвало усю банківську роботу країни. У Грузії, крім кібератаки, одночасно здійснили ворожий напад.

Чи допоможе нам Естонія та інший світ?

Прем’єрка Естонії Кая Каллас погодилася до співдії, але поки неясно, яким буде сприяння: професійним чи грошовим. Декілька років тому була прийнята домовленість між Вашингтоном та Києвом з питання протидії російським кібератакам. За цей час разом було нейтралізовано більше 300 кібероперацій.

Як йде справа з вітчизняними «білими хакерами»?

Поки що рано казати щось суттєве. Якщо на Заході це вже сформований тренд, у нас поки що все знаходиться у початковому стані. Але корисні хакери в нас є. Державні структури наймають їх час від часу, щоб зробити тестування та знайти баги і помилки в роботі програм, систем (наприклад, «Прозоро, «Дія»). Але це – не службовці, а фрілансери.

Підла гра: навіщо Росія «підставила» Польщу?

Сфабриковане послання потрібно було, щоб загострити стосунки між нами та Польщею. Невинна сторона одразу почала виправдовуватися, а в РФ зловтішалася цим. Згадайте, що майже на 5 років раніше, підлий сусід сіяв ворожнечу у серцях поляків по відношенню до українців (тематика – надумана наруга на польськими пам’ятками).

Кого можна звинуватити з хакерських груп РФ?

У першу чергу згадуються «ведмеді»: Fancy Bear та Cozy Bear. Однак американці вважають, що цей раз стиль інформаційної блокади був не схожий на попередні. Тому назвати конкретне угрупування важко.

Кібератаки робляться зненацька?

Росія ретельно готувала цей напад. А невдалі женевські переговори «долили масла у вогонь». Необхідно приєднатися до європейської кібербезпекової доктрини. В своїй країні нам слід ретельно попрацювати над вразливістю комп’ютерних систем та модернізувати програмне забезпечення державних органів, установ. Також слід підтримувати постійний контакт з більш досвідченими колегами з інших країн.

*




Схожі новини: