Заміна кришталика ока: показання та протипоказання до операції

Переглядів: 1106

14 червня 2021 15:54

Заміна кришталика ока: показання та протипоказання до операції фото

Заміна кришталика ока (факоемульсифікація) - це єдиний спосіб лікування катаракти та відновлення зору. При такому хірургічному втручанні використовується ультразвуковий зонд, який виконує функцію мікроскальпелі. Лікар-офтальмолог робить розріз на рогівці, після чого здійснює дроблення кришталика з подальшим видаленням одержаних мас через зонд. На заключному етапі встановлюється штучна лінза.

Показання для заміни кришталика ока

Основні покази до хірургічного втручання:

  1. Катаракта (помутніння органу з денатурацією білка кришталика, яке поступово призводить до повної втрати зору).
  2. Катаракта, яка виникає як наслідок черепно-мозкової травми. Іноді при пошкодженнях головного мозку орган відривається від своїх зв'язок, може відбуватися його вивих.
  3. Поранення ока проникаючого характеру. У цьому випадку орган видаляється, після чого на його місце встановлюється штучна інтраокулярна лінза.
  4. Катаракта як вроджений стан. У такій ситуації рішення про хірургічне втручання приймається в залежності від стану пацієнта, його гостроти зору, ступеня погіршення зору з віком.

Протипоказання

Факоемульсифікація має досить мало обмежень. Вік не є перешкодою. Операція проводиться навіть особам у віці 90 років, оскільки вона відрізняється малою інвазивністю, до того ж катаракта найчастіше є саме віковим проявом.

Перед хірургічним втручанням пацієнт обов'язково проходить обстеження. Береться аналіз крові, визначається рівень глюкози, робиться ЕКГ для визначення серцевого ритму. Після цього необхідно отримати висновок терапевта про відсутність обмежень до проведення процедури.

Операція не проводиться в перші півроку після інфаркту, інсульту, порушення кровообігу в головному мозку в результаті ЧМТ.

Якщо пацієнт має некомпенсовану глаукому, в завдання фахівців входить досягнення нормальних показників внутрішньоочного тиску. Тільки після цього розглядається можливість хірургічного втручання.

На останній стадії глаукоми при вираженій атрофії зорового нерва імплантат зазвичай не встановлюється, оскільки навіть такий захід не допоможе відновити втрачений зір. Те ж саме стосується патологій сітківки.

Показання та обмеження до проведення операції визначаються кваліфікованим офтальмологом після ретельного обстеження. Спеціаліст на консультації допоможе підібрати імплантат, який забезпечить хороший зір як поблизу, так і далеко.

Таким чином, операція по заміні кришталика має свої показання та перелік захворювань, при яких її проводити не можна. Звертаючись в клініку Lviv Medical Center, ви можете розраховувати на точну діагностику, підбір лінзи від європейських виробників, швидку заміну з невеликим реабілітаційним періодом.

*




Схожі новини: