Тести на корона вірус

Переглядів: 538

25 листопада 2020 18:25

Тести на корона вірус фото

В Україні для визначення, чи захворіла людина, використовують два види тестів:, експрес-тести і ПЛР-тести. У другому випадку на аналіз беруться мазки з носа і горла, а у першому – венозна і капілярна кров. Метод полімеразної ланцюгової реакції визначає наявність або відсутність в організмі людини ДНК коронавірусу. ПЛР – тест може виявити у хворого коронавірус в перші дні зараження. Дає стовідсотковий результат. Дослідження відбувається протягом 4-6 годин, але, як свідчить практика, - у багатьох лабораторіях у зв’язку з великим напливом людей результати видаються через 7 днів. Людина змушена чекати весь цей час, хворіючи, і нервуватися. Це не зовсім добре позначається на загальному самопочутті. Але є інший, доволі ефективний шлях вирішення проблеми − Лабораторія IMD. Заходьте на сайт Інституту мікробіологічних досліджень і дивіться переваги.

ПЛР-тестування: кому проводять

Наразі тестування експрес-тестами проводиться  у випадку підозри на COVID-19. Зазвичай це роблять працівники бригад екстреної медичної допомоги, або сама людина. У разі підтвердження проводять додаткове обстеження ПЛР -тестами особам:

  • що прибули в Україну із-за кордону та мають виражені ознаки грипозно-вірусної інфекції;
  • у яких тримається підвищена температура тіла;
  • тим, що захворіли на запалення легень;
  • які контактували із хворими на корона вірус, або мають ознаки ГРВІ;
  • медичним працівникам, які постійно контактують із хворими на COVID - 19.

ЦЕ ВАЖЛИВО! У медичній практиці спостерігалися випадки, коли пацієнт має абсолютно виражені симптоми корона вірусної інфекції, але ПЛР не показує її наявність. Таке може бути через індивідуальні фізіологічні властивості людини і місце розташування вірусу. Тому треба орієнтуватися на Симптом №1 – втрата смаку і несприймання запахів.  Якщо це є, то і корона вірус присутній в організмі.

Дещо про історію відкриття методу ПЛР і сфери використання

Відкриття методу ПЛР було однією із визначних подій у молекулярній біології. Запропонував метод американский біохімік Кэри Бенкс Му́ллис у 1983 році.  Суть полягала у багаторазовому копіюванні певних ділянок ДНК досліджуваного матеріалу при повторенні температурних циклів. За цей винахід американський вчений отримав Нобелівську премію.

Сьогодні у проведенні досліджень використовується багато видів ПЛР. У медичній практиці використовують для

  • діагностики інфекційних захворювань. Полімеразна ланцюгова реакція допомагає визначати віруси гепатиту, туберкульозу, папілома вірусної інфекцій,  знайти ДНК хламідій, хелікобактеру та ін. Має високий рівень чутливості, швидкість отримання результату.
  • виявлення онкології. Можна побачити онкоклітини на доклінічній стадії пухлинного процесу, мікрометастази, біологічні канцерогени можна виявити надзвичайно і точно.
  • визначення генетичної сумісності донора і реципієнта у трансплантології. Ні одна трансплантаційна операція не проводиться без проведення тесту ПЛР на сумісність.
  • проведення експертної оцінки у судово-медичній  практиці.  Це основний метод дослідження різних типів органічної тканини, яке дозволяє встановити, чи  причетна та чи інша особа до злочину. ПЛР-тест використовується також для встановлення родинних зв'язків певного індивідуума;
  • встановлення індивідуальної дози медичних ліків для хворого.

Ланцюгова реакція даного типу широко використовується у сільському господарстві. З допомогою ПЛР виявляють збудників інфекційних захворювань в організмі тварин і кормах. Він допомагає класифікувати селекційні форми рослин, маркувати гени , виявляти наявність ГМО у досліджуваній рослинній сировині і харчових продуктах.

*




Схожі новини: