Будуємо з розумом – сендвіч-панелі та їх види

Переглядів: 862

21 жовтня 2020 08:35

Будуємо з розумом – сендвіч-панелі та їх види  фото

Серед будматеріалів кожен рік з'являються нові технології, які полегшують монтаж та будівництво споруд. Більшість споживачів не встигають за таким темпом розвитку, тому, що таке сендвіч панелі знають переважно ті, хто вже зіткнувся з ними на практиці. Розберемо, які бувають панелі та чи справді вони кращі за класичні будматеріали.

Що таке сендвіч панелі?

Конструкція сендвіч-панелей складається з трьох шарів. Зазвичай це два листи металу й утеплювач всередині. Для зовнішнього покриття використовується оцинкована сталь, алюцинк, стійка до вологи плита з пресованої стружки й інші матеріали в залежності від призначення. В якості утеплювачу застосовуються:

  • мінеральна вата;
  • пінополістирол;
  • поліуретан.

Всі три шари утворюють між собою стійку конструкцію, яка може бути стіновою або покрівельною та володіє такими характеристиками:

  • високий рівень збереження тепла;
  • звукоізоляція;
  • водонепроникність.

Ціна готового будматеріалу залежить від типу поверхні й утеплювача.

Які бувають сендвіч-панелі?

Останнє десятиліття технологія широко використовується при зведенні нових споруд, реконструкції й утепленні старих.

Стінові сендвіч панелі

Мають вентильовану навісну конструкцію з різноманітними параметрами товщини, розмірів і матеріалів. Найчастіше верхній шар виготовляється з пластику або сталі. Фасадні сендвіч панелі використовуються при будівництві будь-яких споруд: зовнішнє облицювання, стіни та перегородки всередині приміщень, підшивка стелі.

Покрівельні сендвіч панелі

Мають модульну не вентильовану конструкцію, верхній шар виготовляється з оцинкованої сталі. На покрівлю навантаження більше, тому сендвіч панелі для даху більш міцні та зовні оздоблені рельєфним покриттям для кращого відводу опадів. Використовуються при зведенні швидкомонтажних споруд і будівель.

Механізм монтажу

Для того щоб монтаж сендвіч панелей був простим ъх обладнують кріпленнями на боковій окрайці для з'єднання між собою. На етапі виготовлення зовнішніх листів й утеплювача формується механізм замка, завдяки якому блоки герметично стикуються між собою. Також на крайку можна добрати елементи декору:

  • планки;
  • карнизи;
  • кутові блоки.

Чим приваблюють сендвіч-панелі?

Популярність матеріалу зростає, адже переваги нових технологій в порівнянні зі звичайним будматеріалом значні:

  1. Бюджет. Легкість монтажу панелей дозволяє виконувати будь-які складні будівельні завдання з меншими витратами на матеріали, перевезення та кошти на додаткову робочу силу.
  2. Технологія. Споруди з сендвіч-панелей не потребують підготовки фундаменту – для монтажу потрібна полегшена металева конструкція, до якої стикуються плити. Готова будівля з'являється вже за 1 місяць, тоді як дім з цегли потребує декілька місяців на зведення. Головним бонусом є суха технологія, адже будівництво з панелей не потребує води. В деяких спорудах треба підтримувати заданий рівень вологи, але сендвіч панелі розв'язують це питання.
  3. Гарантії довготривалого використання. Терміни експлуатації сендвіч-панелей залежать від типу самого блоку, зовнішніх факторів і правильності збірки. Більшість виробників дають гарантію на 25 років і більше.

Сендвіч панелі – унікальний будматеріал, що скорочує терміни будівництва завдяки швидкому монтажу. Матеріали, з яких вони виготовлені, безпечні для людини, можуть використовуватись в будівлях харчової промисловості та медичних закладів. Панелі не підвладні дії плісняви, легко комбінуються з іншими будівельними рішеннями.

*




Схожі новини: