Рівні права замість квітів - мелітопольців закликають не дискримінувати жінок

Переглядів: 850

9 березня 2020 06:06

Рівні права замість квітів - мелітопольців закликають не дискримінувати жінок фото

8-ме березня - це не про квіти та подарунки, а про рівні права і відсутність дискримінації.

Саме так вважають мелітопольські "Позитивні жінки".

Благодійна організація Позитивні жінки - Positive Women представляє національну спільноту жінок, які живуть з ВІЛ, об’єднуючи учасниць, які виступають за дотримання прав жінок в Україні, передусім тих, які живуть з ВІЛ, та уразливих до інфікування ВІЛ.

«Позитивні жінки» просувають ідеї наснаження та всебічної підтримки і розвитку жінок.

Жінки, які живуть з ВІЛ, та наркозалежні жінки потерпають від різних форм множинної дискримінації в Україні як через ВІЛ статус та залежність від наркотиків, так і через уявлення, що вони порушують прийняті гендерні кодекси. Криміналізація — реальна (за законом) або сприйнята (на практиці) — певних ідентичностей у жінок, таких як ВІЛ позитивні та/або споживачки наркотиків, виправдовує і в деяких випадках санкціонує дискримінацію, а також закріплює сприйняття, що криміналізовані жінки мають бути позбавленні їхніх інших прав, включаючи право на здоров' я, свободу від насильства та принизливого поводження, та право на правосуддя.

Організація закликає вжити заходи щодо викоренення дискримінації та насильства щодо жінок, які живуть з ВІЛ, та жінок, які вживають наркотики, а саме:

1. Усунення стигматизації та дискримінації жінок, які живуть з ВІЛ, на підставі їхнього ВІЛ позитивного статусу, зокрема скасування норми, яка встановлює кримінальну відповідальність за створення ризику інфікування ВІЛ.

2. Забезпечення реалізації права жінок, які живуть з ВІЛ та жінок, які живуть з наркозалежністю бути усиновлювачками та опікунками.

3. Забезпечення доступу жінок, які живуть з ВІЛ та жінок, які живуть з наркозалежністю до притулків та кризових центрів, які надають послуги жінкам, які потерпають від домашнього насильства.

4. Забезпечення захисту батьківських прав жінок, які живуть з наркозалежністю, та гарантування їхнього доступу до програм замісної підтримувальної терапії, зокрема щодо скасування норми, яка встановлює «хронічне вживання наркотиків» підставою для позбавлення батьківських прав.

5. Організацію збору гендерно дезагрегованої статистичної інформації щодо надання послуг з охорони здоров’я для жінок, які живуть з ВІЛ та жінок, які живуть з наркозалежністю, зокрема скринінг та лікування раку шийки матки, проведення безкоштовних абортів, надання безкоштовних засобів контрацепції, застосування допоміжних репродуктивних технологій, отримання антиретровірусного лікування пацієнтками програм замісної підтримувальної терапії.

6. Інтеграцію специфічних потреб з питань сексуального та репродуктивного здоров’я жінок, які живуть з ВІЛ та жінок, які живуть з наркозалежністю, в програмах профілактики та лікування ВІЛ за бюджетні кошти, зокрема супровід ВІЛ-позитивних вагітних та зниження до нуля відсотка передачі ВІЛ від матері до дитини.

7. Інклюзивне залучення представниць спільноти ВІЛ-позитивних жінок та жінок, які є наркозалежними, до формування держаної політики стосовно подолання епідемії ВІЛ/СНІД, просування гуманної наркополітики, реалізації прав людини та протидії насильства щодо жінок.

8. Впровадження механізмів громадського моніторингу щодо дотримання прав жінок, які живуть з ВІЛ, та жінок, які живуть з наркозалежністю та забезпечення дієвих механізмів стосовно доступу жінок, які живуть з ВІЛ, та жінок, які живуть з наркозалежністю, до правосуддя у разі відмови в наданні медичних послуг, зневажливого ставлення медперсоналу, завищеної вартості послуг, відправлення до «спеціалізованих» закладів, а також захисту персональних даних жінок, які живуть з ВІЛ, та жінок, які живуть з наркозалежністю.

9. Визволення ВІЛ-позитивної наркозалежної громадянки України Наталії Зеленіної, яка 27 місяців поспіль перебуває на окупованих територіях у Донецькому СІЗО і була засуджена 24 грудня 2019 року Апеляційною палатою Верховного суду так званої «Донецької Народної Республіки» до 11 років ув’язнення за «контрабанду наркотиків». Препарат «Бупренорфін» замісної підтримувальної терапії жінка законно отримувала за призначенням лікаря нарколога Вінницького обласного наркодиспансеру.

Разом з іншими жіночими організаціями регіональна координаторка Левада Оксана та активні  представниці БО "Позитивні жінки" у Запорізькому регіоні закликають ратифікувати Стамбульську конвенцію - Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству щодо жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами.

Стамбульська конвенція визнана найвищим міжнародним стандартом у попередженні та боротьбі з насильством щодо жінок та домашнім насильством. Конвенція спирається на системний підхід, у рамках якого зазначені явища розглядаються не як особисті проблеми особи або внутрішні конфлікти родини, а як порушення прав людини, відповідальність за реагування на які лежить у тому числі на соціальних інститутах та державах.

Стамбульська конвенція допомагає державам впроваджувати дієві інструменти для захисту своїх громадян та громадянок.

Підписати Петицію можна за посиланням
 https://petition.president.gov.ua/petition/87528

Більше інформації про Конвенцію у стислому та зрозумілому форматі тут https://rm.coe.int/1680464e75

 



Имя:
Ваш комментарий:

Схожі новини: