Як зберегти хороший зір - поради офтальмологів

Переглядів: 1024

24 січня 2020 09:16

Як зберегти хороший зір - поради офтальмологів фото

Очі дуже важливий орган в тілі людини, майже вся інформація, яка сприймається, надходить через зір. Прекрасний світ навколо, улюблені люди, дорогі серцю друзі, діти, навіть страви, які ми їмо, в першу чергу сприймають очі людини. Кожна друга доросла людина страждає через проблеми із зором, які можна було уникнути при своєчасному виявленні. Тому дуже важливо протягом усього життя берегти очі і прислухатися до порад офтальмологів.

1.Бережіть очі від втоми

Якщо робота вимагає напруженої зору, наприклад тривала робота за комп'ютером, або на конвеєрі з дрібної збіркою деталей, потрібен відпочинок очам через кожні чверть години, відвівши погляд убік, подивитися вдалину і порахувати до 15-20. Можна просто закрити очі долонями і відпочити кілька секунд в темряві. Екран комп'ютера регулярно протирати від пилу, уникати сильно освітлених приміщень і прямого попадання світла в очі. Телевізор не дивитися в темному приміщенні і не перебувати під час перегляду ближче трьох метрів від екрану. Якщо очі сильно втомилися, ввечері прикласти до очей холодні вологі пакетики з чорним чаєм після заварки.

2. Захист очей

При небезпечній роботі надягати спеціальні захисні окуляри, щоб захистити очі від попадання пилу, сміття або стружки. Чи не тривалий час перебувати в сауні або в лазні.

3. Сон

Відпочинок і міцний спокійний сон дуже важливий для нормального зору людини. Лягати треба не пізніше 23 годин, а підніматися в 7 ранку. У період сну наші очі відпочивають, очищаються від пилу, диму, алергії, яка зібралася за день. Перед сном намагатися уникати будь-яких хвилювань і стресів, за годину до сну обов'язкове прогулянка або заняття спортом на свіжому повітрі. Перед сном провітрити кімнату і якщо дозволяє погода дуже корисно спати при відкритій кватирці.

4. Ранкова зарядка

Щоранку займатися зарядкою, треную всі м'язи організму, що дуже важливо для очей, поліпшується загальний кровообіг організму і очей.

5. Макіяж

Якщо правильно підібрати і використовувати косметику вона не принесе шкоди очам. Туш для вій треба міняти через кожні три місяці, тому, що в ній накопичується інфекція. Якщо використовуються контактні лінзи, спочатку їх треба одягнути, а вже після цього наносити туш. Увечері обов'язково необхідно видалити косметику, а потім зняти лінзи.

6. Сонячне світло

Прямі сонячні промені шкідливі для очей. Захворюванню катаракта, особливо схильні люди постійно знаходяться під сонячними променями, тому при знаходженні під сонцем необхідно обов'язково надягати сонцезахисні окуляри, з високоякісного матеріалу здатного захистити очі, які допоможуть запобігти пошкодження сітківки і навіть можуть врятувати від онкологічних хвороб очей.

7. Контактні лінзи

Останнім часом рекомендуються для корекції зору контактні лінзи, але треба чітко виконувати інструкції по їх носіння. Спати в них ні в якому разі не можна, зволожувати слиною або простою водою категорично заборонено, а якщо зношуються треба терміново замінити на нові.

8. Не паліть

Куріння є одним з причин розвитку катаракти в літньому віці. Куріння згубно діє на роботу серця, що негативно позначається на зорі. А вагітним жінкам необхідно подумати про порушення в розвитку зору в майбутньої дитини, які навіть можуть викликати у нього сліпоту.

9. Харчування і питний режим

Правильне харчування корисно всьому організму, а очам особливо. Необхідно постійно вживати в харчуванні більше свіжих фруктів і овочів, горіхів, морепродуктів, рослинних масел багатих на вітаміни. Вітамін А - міститься в печінці, сирі, моркви, цибулі, часнику, вітамін Е - в горіхах, томатах, печінки, соєвому маслі, вітамін С - в чорній смородині, апельсинах, мандаринах, у квашеній капусті і в плодах шипшини, вітаміни групи В - містяться в висівковий хліб, квасолі, яловичої печінки, дині і пивних дріжджах. Дуже корисні помаранчеві овочі, яєчний жовток і різні ягоди або сік з них. Важливо отримувати з продуктами селен, кальцій, калій, цинк. Дотримуватися правильного питного режиму, необхідно збільшити споживання чистої води, вранці після сну, протягом усього дня і перед сном.

10. Остерігайтеся венеричних захворювань

Деякі серйозні очні захворювання викликаються венеричними хворобами що передаються статевим шляхом. Найбільш небезпечні такі хвороби як герпес 1 і 2 типу, хламідіоз, гонорея, сифіліс, ВІЛ та СНІД.

11. Спадковість

Необхідно цікавитися і бути в курсі спадкових захворювань очей у близьких родичів, щоб своєчасно вживати лікувальні заходи і заходи профілактики.

12. Профілактичні заходи

Сорокарічним людям необхідно проходити один раз на рік огляд з метою профілактики у офтальмолога, для своєчасного виявлення змін і в разі необхідності ретельного обстеження і лікування виявлених захворювань. Багато захворювань очей в даний час успішно лікуються. Записуйтесь на консультацію офтальмолога у Львові онлайн на сайті клініки lvivmedicalcenter.com. Подбайте про своє здоров'я вже зараз.

Бережіть свої очі! Зір є джерелом радості і щастя в житті!

*




Схожі новини: