Кімнатні рослини очищують повітря не краще, ніж пара старих шкарпеток

Переглядів: 1014

12 березня 2019 15:20

Кімнатні рослини очищують повітря не краще, ніж пара старих шкарпеток фото
Попри поширений міф, кімнатні рослини не здатні відчутно очищувати повітря, стверджують вчені. Про це пише The Atlantic.

У світі зараз відбувається відродження тренду 1970-х на кімнатні рослини. За статистикою, рослини вдома мають 77% домогосподарств у США. З шести мільйонів власників домашнього озеленення – п’ять мільйонів є молодими людьми, міленіалами. Американський ринок кімнатних рослин оцінюється у 47 мільярдів доларів.

Уявлення про здатність рослин очищувати повітря у квартирі укріпило дослідження співробітника NASA Білла Волвертона. У 1989 році він опублікував звіт, в якому стверджував, що рослини чудово фільтрують летючі органічні речовини (volatile organic compounds, органічні сполуки, які мають достатньо високий тиск пари, щоб у значних концентраціях потрапляти у довкілля).

У 1996-му Волвертон видав книгу «Як вирощувати чисте повітря: 50 кімнатних рослин, які очистять ваш будинок і офіс».

Річ у тому, що Волвертон робив виміри в лабораторних умовах: у герметичному приміщенні. В той час як у житловій кімнаті відбувається постійна циркуляція повітря через прочинені кватирки, двері, різноманітні щілини.

«Абсолютно чітко – ні, кімнатні рослини очищують повітря не краще, ніж пара старих шкарпеток», – заявив дослідник забруднення повітря Річард Корсі.

З ним погоджуються професор Дрексельського університету Майкл Верінг та професор Портлендського університету Еліот Галл.

Верінг із колегами проаналізував всі наявні 195 досліджень щодо здатності рослин очищувати повітря у квартирі. Виявилося, що деякі види рослин можуть фільтрувати летючі органічні речовини дещо краще, ніж інші. Але цей ефект є незначним. Якщо у приміщенні три на три метри розмістити тисячу рослин, можна досягти такого ж результату, що й в разі щогодинного провітрювання.

Водночас завелика кількість рослин у кімнаті призведе до збільшення рівня вологості.

Еліот Галл із колегами, у свою чергу, дослідив здатність рослин зменшувати вміст приземного шару озону. На відміну від озону у верхніх шарах атмосфери, приземний озон є забруднювачем і однією зі складових смогу.

Результат був так само невтішним: за домогою рослин ви щонайбільше зможете знизити кількість часток озону з 30 на мільярд до 29,7 на мільярд.

Источник: hmarochos.kiev.ua


Имя:
Ваш комментарий:

Схожі новини: