Мелітопольці подали колективну скаргу меру С.Міньку та начальнику відділу охорони здоров’я І.Маслову на медичні заклади міста

Переглядів: 2790

11 березня 2016 14:00

Мелітопольці подали колективну скаргу меру С.Міньку та начальнику відділу охорони здоров’я І.Маслову на медичні заклади міста фото
До редакції «Мелітопольських Відомостей» звернулася представник групи громадян міста Мелітополя Ірина Руда. Саме сьогодні, 11 березня, ця група громадян, що складається з 18 осіб, направили листа меру Сергію Міньку та начальнику відділу охорони здоров’я Ігорю Маслову. Лист називається «Колективна скарга на відсутність матеріального забезпечення в медичних установах м.Мелітополь». Наведемо основні тези листа-скарги:

Ми, що нижче підписалися, звертаємо Вашу увагу на те, що лікарні нашого міста не мають необхідних засобів для нормального функціонування установ, а саме:

- в Мелітопольському міському пологовому будинку породіллям пропонують своїм коштом купувати необхідні відділенню миючі засоби, пакети для сміття, паперові рушники, рідке мило тощо. Списки необхідного роздають навіть на курсах для вагітних. Медпрацівники змушені перекладати відсутність чи недостачу фінансування на плечі майбутніх батьків. Також пропонують написати заяву і сплатити благодійний внесок в розмірі 500 грн + суму за користування платною палатою під час перебування в пологовому (якщо такою послугою скористались). Якщо батьки не мають таких коштів, або ж бажають внести лише частину цієї суми, то породіллю з дитиною не поспішають виписувати і не віддають документи, користуючись беззахисним і вразливим станом жінки після пологів. Також молоді батьки стикаються з проблемами, якщо хочуть відмовитися від "добровільно-примусової" церемонії виписки разом з фотосесією малечі. Така послуга коштує ще 100 грн.

- щоб зробити загальний аналіз крові за направленням лікаря в лабораторіях (ЖК №2, вул. Крупської, 7; вул. Брив-ла-Гайард, 6; ЖК ЦРБ вул. Кізіярська, 55 та ін.), необхідно мати при собі: спирт, вату, рукавички, скарифікатор і піпетку або 3-10 грн. Для забору крові з вени необхідні також шприци.

- лікарі-педіатри не забезпечуються одноразовими шпателями для огляду. Батьки змушені їх купувати самі або приносити чайну ложечку. Іноді медпрацівники змушені збирати з батьків благодійні внески на купівлю нових меблів в кабінет чи вагів для немовлят, аргументуючи свої дії відсутністю фінансування. Меблі з часом дійсно з'являються, але ми глибоко переконані, що забезпеченням кабінетів всім необхідним повинна займатися держава.

- більше двох років в медичних закладах нашого міста немає достатньої кількості вакцин для проведення профілактичної вакцинації згідно з Календарем проведення щеплень в Україні. Немовлята покидають пологовий будинок, не отримавши обов'язкових щеплень від туберкульозу і гепатиту В. Щеплення від таких хвороб як дифтерія, кашлюк та правець проводять з запізненням в кілька місяців, через відсутність необхідних вакцин. Така ситуація є наднебезпечною для життя і здоров'я наших дітей.

- в Відділенні патології новонароджених (вул. Фролова,29) відразу при оформленні пропонують здати 20 грн на "Червоний хрест", також доводиться щоранку здавати по 5 пар рукавичок з палати санітарці, забезпечувати за свій кошт відділення катетерами, сечоприймачами, йоржиками для пляшечок, шприцами. Це не враховуючи ще ліків для малюка.

- при відвідуванні гінеколога (ЖК №2, вул. Крупської, 7; ЖК ЦРБ вул. Кізіярська, 55 тощо) необхідно мати при собі рукавички, скло, дзеркало, салфетку, дезактин, про це свідчать відповідні повідомлення на дверях.

- приміщення Інфекційного відділення Мелітопольської міської лікарні №2 (вул. Брив-ла-Гайард, 19) знаходиться в плачевному стані: відсутність ремонту тривалий час, розламана сантехніка, старезні меблі. Відремонтовані за волонтерський кошт палати - платні. Пацієнтам традиційно пропонують список необхідного: миючі засоби, рідке мило, лампочки, пакети для сміття, білизну. Іноді такі пропозиції супроводжуються хамством зі сторони медперсоналу.

В зв'язку з цим просимо відповісти на такі запитання:

1) Чому при розподілу бюджету міста не звернено увагу на забезпечення міських медичних установ засобами, необхідними для їх функціонування (миючі засоби, пакети для сміття, лампочки, рукавички, спирт, вата тощо)?

2) Хто несе відповідальність, за відсутність таких засобів?

3) На яких підставах медичні заклади пропонують пацієнтам забезпечувати їх необхідними засобами?

4) Коли державні медичні заклади будуть забезпечені в необхідній кількості вакцинами для проведення щеплень проти туберкульозу, гепатиту В, дифтерії, кашлюку та правця , згідно з Календарем?

На підставі викладеного, просимо посприяти забезпеченню необхідними матеріальними засобами державні заклади охорони здоров'я і вжити необхідні заходи для вдосконалення їх роботи; припиненню традиційної практики вимагання грошей або медичних інструментів з пацієнтів, притягнути відповідальних осіб до дисциплінарної відповідальності. Просимо направити відповідь на скаргу в установлений законом строк за вказаною адресою.

10.03.2016 року.
З повагою, 18 підписів.

«Мелітопольські Відомості» слідкують за даною ситуацією. Ми розповімо про її розвиток. 


Имя:
Ваш комментарий:

voitencova
11 березня 2016 г. (15:19)
Молодцы! Этот вопрос давно нужно поднимать! Но я не думаю что власть как-то отреагирует.
Правдоруб
11 березня 2016 г. (21:22)
Первый раз поддерживаю общественников. Согласен со всеми пунктами. С удовольствием подписал бы письмо, если бы мне предложили.
капитолина
24 січня 2017 г. (06:44)
Странно, что это делают общественники, а не министерство здравоохранения.

Схожі новини: