Локальні та чудові. Сомельє порадив шість українських вин до Великодня

Переглядів: 186

17 квітня 2024 17:40

Локальні та чудові. Сомельє порадив шість українських вин до Великодня фото

Родинне та тепле свято Великодня цього року відмічатимуть 5 травня.

Поки є час, варто подумати про страви та напої, які ви подасте, щоб зробити великодній обід ще більш чудовим.

NV Food запитала в українського сомельє Богдана Панчука про те, які локальні вина варто подати до святкового столу. Він розповів, що до Великодня краще обрати червоні вина, і це дуже символічно. Перетворення води на вино стало першим чудом, яке сотворив Христос. Кріплене десертне вино Кагор є традиційним для християнської традиції під час церковних обрядів.

«Проте слід зазначити, що той кагор, який ми сьогодні бачимо на полицях — це модифікація. Насправді ж червоне сухе вино під назвою каор було створене у однойменному місті на південному заході Франції. Його треба готувати з винограду сорту Мальбек, кількість сировини має складати 70%. Решта — виноград сортів Мерло і Таннат. Це вино настільки насичене, що його навіть прозвали чорним. При розведенні з водою воно не втрачало свого кольору. Проте згодом, коли з’ясувалося, що каор має певні лікувальні властивості, його почали постачати на столи аристократів і королів та призначили єдиним церковним вином для причастя. Оскільки раніше для цієї цілі використовували солодкі грецькі вина, до каору почали додавати цукор, а потім і зовсім перестали привозити його із Франції й робили локальне солодке вино з сортів Каберне, Сапераві, Мерло і Совіньйон, вирощених у Криму. Тож єдина схожість лишилася в назві та в тому, що для приготування знайомого нам кагору використовують сорти червоного винограду», — розповів Богдан Панчук.

Якщо ви також хочете підтримати традицію й подати до великоднього столу саме червоні вина, сомельє радить обрати наступні позиції від локальних виробників:

1. Chateau Chizay Блауфранкіш червоне напівсухе

Ніжне та ароматне вино з унікального для України сорту винограду, який ще називають «східним Піно Нуар». Виноробня Chateau Chizay заснована 1995 року в місті Берегове Закарпатської області. Вино виготовляють виключно з власного винограду, продукція також відвантажується на екпорт.

2. Pinot Noir Grande Vallee, червоне сухе

Елегантне витончене вино з ніжними танінами. В ароматі відкриваються стигла слива, вишня, гранат, які доповнюються легкими нотками кави, а в післясмаку простежуються нотки спецій. Питке вино з легкими танінами та невисоким рівнем кислотності. Його можна поєднати з різними видами м’яса та сирами.

3. Leleka Wines Каберне Резерва

Пишне, насичене вино з шляхетною структурою. Воно витримується у дубових бочках протягом 6 місяців. Ніжний смак розкривається теплими нотами ожини та солодких спецій в приємному тривалому посмаку. Дуже добре поєднується з м’ясом, особливо зі стейком, теплими салатами та овочами на грилі.

4. Pinot Noir Reserve Chateau Pinot

Ніжне червоне витримане вино з лімітованої колекції Chateau Pinot. В ароматі - нотки червоних та чорних ягід та прянощів, у смаку — тони вишні та чорносливу. Це сухе вино також можна поєднувати з м’ясом.

5. Beykush Winery Артанія

Візитівка червоних вин одного з флагманів сучасного українського виноробства. Набралося досвіду в бочці з дуба і тепер пашить пряними сливами, ваніллю і соковитою черешнею. Добре поєднувати зі стейком, закусками з паштетом та іншими м’ясними стравами.

6. Shabo Reserve Кагор, кріплене червоне десертне

Вишуканий Кагор з лімітованої колекції виноробні Shabo сподобається поціновувачам класичного вина до Великодня. Колекція створена за принципами преміального виноробства, а грона збирають вручну.




Схожі новини: