У Молдові визначили дату президентських виборів та проведення референдуму

Переглядів: 152

16 квітня 2024 20:45

У Молдові визначили дату президентських виборів та проведення референдуму  фото

Президентка Молдови Мая Санду заявила, що президентські вибори та референдум про вступ країни в ЄС відбудуться 20 жовтня.

Про це повідомляє Bloomberg.

За даними агенції, 16 квітня конституційний суд ухвалив рішення, яке вносить поправки до конституції і визначає європейську інтеграцію стратегічною метою країни. Це стало останнім політичним кроком до референдуму.

Санду балотуватиметься на другий термін, аби продовжити шлях країни до євроінтеграції.

Крім того, влада Молдови готується до того, що референдум щодо вступу країни в ЄС стане обʼєктом гібридних атак з боку Росії, аби переконати населення не брати у ньому участі.

Вступ Молдови до ЄС

8 листопада 2023 року Єврокомісія рекомендувала почати переговори про вступ України і Молдови в ЄС. Очікувалося, що на саміті лідерів ЄС 14−15 грудня буде ухвалено рішення про початок переговорів, але Угорщина погрожувала його заблокувати. За словами президентки, референдум про вступ Молдови до ЄС проходитиме без Придністровʼя, оскільки окупований Росією регіон не контролюється владою.

14 грудня Єврорада ухвалила рішення про початок переговорів про вступ до Євросоюзу з Україною і Молдовою, а також надала статус кандидата Грузії.




Схожі новини: