Чому словаків таки розвернуло у бік Росії

Переглядів: 171

9 квітня 2024 20:30

Чому словаків таки розвернуло у бік Росії фото

Петер Пеллегріні — соратник по урядовій коаліції прем’єра Роберта Фіцо, який теж виступає за "мир" із Росією, проти допомоги Україні, і руйнує демократичні інституції.

Їх позиції схожі з угорським прем’єром Віктором Орбаном.

Пеллегріні переміг прозахідного ексглаву МЗС Івана Корчока з різницею 53,12% проти 46,87% голосів. 

Переміг, бо від останніх парламентських виборів 30 вересня 2023 року не минуло багато часу, і всі провини за зниження добробуту скидав на уряд попередників. Корчок був у цьому кабінеті міністрів, тому його пов’язують із непопулярними рішеннями щодо COVID-19, війни та допомоги Україні. 

Пеллегріні подає себе як соціал-демократа, який подбає про добробут словаків. 

А ще частина громадян повірили, що Корчок – президент війни, а Пеллегріні – миру. 

Тепер Фіцо і його союзники контролюватимуть всю владу – під їхнім контролем парламент, уряд і президент.

Для України наслідки виборів залежатимуть від процесів не лише в Словаччині, але також в Угорщині та Польщі. Наскільки потужними там будуть антиукраїнські сили, як гучно їх голос звучатиме в ЄС, наскільки Євросоюз буде миритися з тим, що Фіцо нищитиме демократичні інституції. Слабка реакція на такі дії в Угорщині вже підбадьорила інших популістів у ЄС.

Пеллегріні перейняв проросійську риторику, говорить про мир і переговори з Росією. Але коли говорить про бажання відновити зв’язки з РФ, то додає, що це буде тільки після війни. Фіцо і Пеллегріні де-факто користуються Росією та її пропагандою для своїх цілей – знищення словацьких демократичних інституцій. 

Одна відмінність між Росією й Україною в тім, що Київ шукає сильних союзників, а Москва – слабких. Ставка на Фіцо чи Орбана – приклад. Хоча ці слабкі мають свій голос і вплив у ЄС.

Україна має надалі більше працювати зі словацьким суспільством, бо Росія без упину діє у цьому керунку.

А також перемагати на полі бою, в дипломатії, отриманні допомоги. Якщо посилить позиції на міжнародній арені, буде ставлення як до сильної держави. Народ любить сильних. Ніхто не хоче бути на боці переможених.  

Ленка ВІХ, редакторка "Українського журналу" (Прага)

 




Схожі новини: