ЗАЕС у небезпеці: експерти МАГАТЕ чули звуки вибухів безпосередньо на території станції

Переглядів: 200

29 березня 2024 22:10

ЗАЕС у небезпеці:  експерти МАГАТЕ  чули звуки вибухів безпосередньо на території  станції фото

МАГАТЕ зафіксувало звуки артилерійських пострілів з території ЗАЕС

Експерти Міжнародного агентства з атомної енергії, які перебувають на майданчику тимчасово окупованої станції, чули звуки вибухів безпосередньо на території Запорізької АЕС  – ймовірно, від вихідного артилерійського вогню з майданчика станції. Про це йдеться у звіті МАГАТЕ від 28 березня 2024 року, повідомляє Енергоатом.

Крім того, представники місії кілька разів чули постріли зі стрілецької зброї, на майданчику також спрацювала сигналізація повітряної тривоги. З огляду на це запланований візит команди МАГАТЕ до сухого сховища відпрацьованого ядерного палива ЗАЕС було відкладено на пізніший час. В Агентстві також відзначають, що досі не отримали доступ до всіх зон, важливих для ядерної безпеки.

Керівник Енергоатома Петро Котін вкотре наголосив на необхідності виведення російських загарбників з майданчика ЗАЕС.

«Окупанти мають терміново виконати вимоги резолюції, прийнятої Радою керуючих МАГАТЕ, у якій росію закликають покинути Запорізьку АЕС та повернути контроль над станцією єдиному легітимному оператору – Енергоатому. Лише так на Запорізьку АЕС можливо повернути ядерну і радіаційну безпеку», – зазначив очільник Енергоатома.




Схожі новини: