Уроки в укриттях: Рада оборони Запорізької області прийняла два важливих рішення щодо освітнього процесу

Переглядів: 192

28 березня 2024 22:10

Уроки в укриттях: Рада оборони Запорізької області прийняла два важливих рішення щодо освітнього процесу фото

24 навчальні заклади Запоріжжя з 1 квітня розпочнуть навчання за змішаною формою, а онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог.

Такі рішення були прийняті сьогодні на засіданні Ради оборони області.

– У нас був запит від батьківських комітетів щодо організації освітнього процесу на території Запорізької області, - розповів журналістам голова ЗОДА Іван Федоров. - Сьогодні Рада оборони підтримала два рішення. Перше – онлайн-навчання не має зупинятися під час повітряної тривоги.

За безпеку дітей, які здобувають освіту вдома, несуть відповідальність батьки, а за безпеку вчителів, які впроваджують освітній процес – керівники закладів освіти, які мають знайти безпечні місця, щоб процес не зупинявся .

Друге рішення Ради оборони стосується запуску змішаного навчання: такий формат погоджено для 24 навчальних закладів Запоріжжя.

За словами Івана Федорова, поновлення навчання ініціювали батьки учнів, а також підтримав виконком Запорізької  міської ради.

- Це питання про відповідальність абсолютно всіх суб’єктів освітнього процесу — батьків, які будуть підписувати згоду про навчання своїх дітей в укриттях, керівників закладів освіти, які організовують освітній процес в укриттях, обласної і місцевої влади, а також усіх структур, які погоджували відкриття освітнього процесу у запорізьких школах з 1 квітня.

Іван Федоров підкреслив, що заняття проводитимуться виключно в укриттях, адже у Запоріжжі інколи буває, що сирена включається після прильотів.

Або навіть якщо сигнал повітряної тривоги і оголошується з початком ракетної атаки, то через близькість до лінії фронту ракета може долетіли за хвилину і, відповідно, діти не встигнуть так швидко зібратися і спуститися в укриття.

До речі, голова ЗОДА зазначив, що спочатку був намір відкрити для змішанного навчання 51 запорізький заклад освіти, але після детального вивчення питання працівниками ДСНС, Нацполіції, представникам Дерпродспоживслужби і військовими, у списку залишилися 24 заклади, які 1 квітня і розпочнуть змішанний учбовий процес.

Рада оборони ухвалила також рішення про поновлення навчання в одній школі, розташованій у Запорізькому районі. 

- Ми маємо зрозуміти, що безпека здобувачів освіти є пріоритетною, - зазначив Іван Федоров. - Наша мета - надати дітям доступ до якісної освіти. При цьому умови  мають бути комфортними і головне - безпечними.

Процес запуску змішаної форми буде поступовим, із врахуванням побажань учасників освітнього процесу - дітей, батьків, освітян і безпекових служб.

Перехід на змішаний формат навчання здійснюється виключно за бажанням батьків, з якими комунікуватимуть керівники освітніх закладів. Точна кількість дітей, батьки яких готові відпускати дітей до школи, наразі не відома.

До речі, 27 шкіл, які забезпечені укриттями, з вересня 2023 року вже надають освітні послуги у змішанному форматі.




Схожі новини: