Понад 100 людей загинули в тисняві під вантажівками в Газі. Як це сталося?

Переглядів: 262

1 березня 2024 20:10

Понад 100 людей загинули в тисняві під вантажівками в Газі. Як це сталося? фото

Більш ніж 110 палестинців загинули в тисняві в Газі, коли туди заїхала автоколона з вантажем гуманітарної допомоги.

У четвер, близько 4 ранку, через ізраїльський КПП в Газу заїхала автоколона з гуманітаркою. Там було кілька десятків вантажів, через що авто розтягнулися на декілька сотень метрів.

Натовпи людей кинулися до вантажівок, намагаючись схопити все, до чого могли дотягнутися, що не дивно, враховуючи те, що в Газу вже декілька тижнів не надходило практично ніякої допомоги.

Ізраїльські військові на КПП заявили, що відкрили вогонь по деяких палестинцях, припустивши, що складається небезпечна ситуація, але керівництво ЦАХАЛ стверджує, що це була "стримана реакція".

У хаосі, який виник, вантажівки намагалися просунутися вперед. Палестинець, який став свідком цих подій, підтвердив ВВС, що більшість людей загинуло від тисняви та під колесами вантажівок, а не від вогню ізраїльських військових. Про це кажуть й інші свідки, опитані ВВС.

На відеозйомці з повітря, опублікованій ізраїльськими військовими, видно, як тисячі людей залізли на вантажівки і скупчилися навколо них.

Підконтрольне ХАМАС міністерство охорони здоров'я Гази наполягає, що в результаті загинуло 112 палестинців, 760 отримали травми, і обвинувачує в їхній загибелі ізраїльських військових, які стріляли в натовп. Представник міністерства Ашраф аль-Кудра назвав те, що сталося, "різнею".

Представник ізраїльської влади Аві Хайман назвав події "трагедією" і підкреслив, що за попередніми даними причиною загибелі такої кількості люди стали водії машин, які в якийсь момент запанікували і проїхали буквально через натовп людей, які чекали на прибуття гуманітарної допомоги.

Генсек ООН Антоніу Гутерріш засудив події у Газі, нагадавши, що мирні жителі терміново потребують гуманітарної допомоги і знову закликав до негайного гуманітарного перемир'я, а також до звільнення всіх заручників.

Президент США Джо Байден, відповідаючи на питання журналістів, заявив, що Білий дім розглядає дві версії того, що сталося в Газі. За його словами, палестинська та ізраїльська версія суперечать одна одній.

Байден виразив занепокоєння, що через цей інцидент США та іншим посередникам буде складніше досягнути тимчасового припинення вогню у війні між Ізраїлем та ХАМАС

Джерело: ВВС




Схожі новини: