Жіноче здоров’я. Їжте ці продукти, щоб продовжити молодість

Переглядів: 325

20 січня 2024 16:07

Жіноче здоров’я. Їжте ці продукти, щоб продовжити молодість фото

Рослинний білок у щоденному раціоні приносить більше користі. Фото ілюстративне (Фото:Олівія Штраус/unsplash)

Нове дослідження тішить новинами: якщо бажаєте зберігати здоров’я й активність із віком, варто звернути увагу на кількість білка у своєму раціоні.

Вчені з Університету Тафтса проаналізували дані понад 48 000 жінок-медиків за період з 1986 по 2016 рік. Усі учасниці були здорові та перебували у віці від 30 до 50 років на початку дослідження. Результати дослідження опублікувало видання Business Insider.

Вивчивши їхні харчові звички, вчені оцінили споживання білка і зіставили його із загальним станом здоров’я. Висновок потішив: у жінок, які з'їдали більше білка, ймовірність розвитку хронічних захворювань, пов’язаних зі старінням — серцево-судинних, раку, діабету і когнітивних порушень — виявилася значно нижчою.

Важливо зазначити, що не весь білок однаково корисний. Найкраще себе показали рослинні джерела: жінки, які віддають їм перевагу, на 46% рідше стикалися із серйозними хронічними захворюваннями та віковими обмеженнями.

А ось у тих, хто налягав на білок тваринного походження (яловичина, молочні продукти, яйця), результати виявилися гіршими — на 6% нижчий показник здоров’я. Утім, їм теж було краще, ніж тим, хто їв мало білка загалом.

«Любительки тваринного білка частіше страждали на хронічні захворювання і не демонстрували поліпшення фізичних функцій, зазвичай очікуваного від високого споживання білка», — поділився провідний автор дослідження Андрес Ардіссон Корат.

Не забувайте, що рослинна їжа — джерело не тільки білка, а й інших важливих речовин: клітковини, вітамінів і протизапальних поліфенолів.

Горіхи - одне з джерел рослинного білка. Фото ілюстративне / Фото: fotoblend/pixabay

Білок також відіграє ключову роль у побудові м’язів, що життєво важливо для запобігання віковій слабкості.

Звісно, потрібні подальші дослідження, щоб остаточно підтвердити переваги рослинного білка для здоров’я.

Поки ж учені рекомендують «харчуватися надовго»: надавати перевагу рослинним джерелам білка, доповнюючи їх помірною кількістю риби, м’яса, яєць або молочних продуктів для отримання вітамінів і мінералів, таких як залізо і B12.




Схожі новини: