Який тип продуктів не вживають довгожителі: дієтологи рекомендували припинити їх їсти

Переглядів: 286

17 січня 2024 19:00

Який тип продуктів не вживають довгожителі: дієтологи рекомендували припинити їх їсти  фото

Що не їдять довгожителі: дієтологи назвали, який тип продуктів треба виключити з раціону.

Наукові дослідження свідчать, що це абсолютно найгірша їжа для вашого здоров’я.

Ті, хто цікавляться довголіттям, напевно, знають – регулярне вживання певної корисної їжі збільшує тривалість життя. Так, середземноморську дієту, як найкориснішу для здоров'я та довголіття, схвалили лікарі й дієтологи.

Але справедливо і зворотне – науково доведено, що деякі харчові продукти скорочують тривалість життя, буквально забирають роки.

Є певний тип їжі, як вважають сертифіковані дієтологи, яку ті, хто хоче жити довгим здоровим життям, повинен звести до мінімуму, якщо не повністю відмовитися від неї.

Яких продуктів варто уникати, якщо ви хочете дожити до 100 років

Якщо ви хочете прожити довге здорове життя, варто зменшити споживання ультраоброблених продуктів, наголошує зареєстрована дієтологиня та експертка з довголіття Дженніфер Шайнман.

Необхідно обмежити споживання будь-яких продуктів, які пройшли ультраоброблення, особливо продуктів із високоочищених зерен з додаванням підсолоджувачів. "Ці продукти мають дуже низьку поживну цінність і надзвичайно смачні, тому їх важко їсти в помірних кількостях", – пояснює Дженніфер.

Експертка каже, що йдеться насамперед про такі продукти, як солодощі та цукерки, чипси, а також підсолоджені цукром напої, як-от газована вода. "Це не означає, що ви ніколи не можете їсти ці продукти, але вони дійсно не можуть бути основою того, що ви їсте, якщо хочете жити довгим здоровим життям", – додає вона.

Інша експертка, дієтологиня Керрі Гокінс, зазначає, що "ультраоброблені продукти часто містять довгий перелік добавок, штучні ароматизатори, барвники, підсолоджувачі та консерванти". Дані досліджень свідчать про те, що вживання чотирьох порцій ультраоброблених продуктів на день пов'язане з підвищенням ризику смертності від усіх причин на 62%, порівнюючи з меншим споживанням, ніж дві порції на день.

На думку дієтологині Елли Давар, ультраперероблені продукти сприяють запаленню, підвищенню рівня цукру в крові та можуть призвести до збільшення ваги, до таких проблем зі здоров’ям, як серцево-судинні захворювання та підвищений окислювальний стрес, які перешкоджають здатності організму старіти здоровим чином.

Як зменшення кількості шкідливої ​​їжі може вплинути на здоров’я і самопочуття

Зведення до мінімуму споживання ультраоброблених продуктів пов’язане з подовженням життя, але зміни від дієти починаються ще до старості.

В короткостроковій перспективі виключення з раціону продуктів, які пройшли ультраоброблення, може призвести до підвищення рівня енергії, покращення травлення, наприклад, зменшення здуття живота, та схуднення. У довгостроковій перспективі зведення до мінімуму ультраоброблених продуктів може зменшити запалення і знизити ризик хронічних захворювань, що вплине й на тривалість життя.

Як обмежити споживання шкідливих продуктів

Не потрібно концентруватися лише на обмеженні шкідливої їжі, зазначає дієтологиня Гокінс. Треба витіснити її смачними, поживними й корисними продуктами – фруктами, овочами, горіхами, цільними зернами, рибою, нежирним м’ясом і птицею. "Коли ви робите це, ви наповнюєте тарілку поживними речовинами, які є приємними та корисними для здоров’я, і залишається менше місця для ультраоброблених продуктів", – каже вона.

Ключовим моментом є створення розпорядку, який допоможе дотримуватися здорового харчування – наприклад, наповніть свою кухню здоровими закусками, які не потребують жодного приготування, щоб їх було легко взяти, як пакетик чипсів. Це може бути хумус та овочі, мигдалева олія та фрукти, горіхи – будь-які здорові закуски, які не потребують приготування.

Виберіть і навчіться готувати декілька страв, які є здоровими, смак яких вам подобається і які можна приготувати дуже швидко. Таким чином, у вас не виникне спокуси вживати ультраоброблені продукти, наприклад, перед телевізором або коли ви дуже зайняті – радить дієтологиня.




Схожі новини: