Діти, які живуть ближче до природи, мають більш міцні кістки – вчені

Переглядів: 318

14 січня 2024 21:15

Діти, які живуть ближче до природи, мають більш міцні кістки – вчені фото

іти, які живуть у місцевості, де є багато зелених насаджень, мають значно міцніші кістки, ніж їхні однолітки, які мешкають в урбанізованому середовищі. 

У дослідженні, опублікованому в журналі JAMA Network Open, вчені зазначають, що  діти, у радіусі 1000 метрів від дому яких є на 25% більше природних територій, мають на 65% менший ризик виникнення дуже низької щільності кісток, пише The Guardian.

Щоб встановити це, вчені дослідили понад 300 дітей, які мешкають у міських, приміських та сільських районах регіону Фландрія (Бельгія). За допомогою ультразвуку вони виміряли щільність кісткової тканини дітей у віці від чотирьох до шести років. 

У ході аналізу також враховували вік, вагу, зріст, етнічну приналежність дитини та рівень освіти матері. Різниці між хлопцями та дівчатами в дослідженні не виявлено.

Також вчені перевіряли час перед екраном, вітамінні добавки та щоденне споживання молочних продуктів, щоб перевірити, чи вплинули вони на результати дітей, але суттєвого впливу не виявили.

Дослідники зазначають, що повільний ріст кісткової тканини в молодому віці є таким же вирішальним фактором для виникнення остеопорозу, як і втрата кісткової маси внаслідок старіння.

Збільшення доступності зелених насаджень для дітей може допомогти їм уникнути переломів і остеопорозу у літньому віці, вважають дослідники.

"Що щільніша кісткова маса в дитинстві, то більше у вас ресурсів для подальшого життя", – каже професор Тім Наврот з Хасселтського університету в Бельгії.

Попередні дослідження показали, що збільшення доступу до зелених насаджень підвищує фізичну активність дітей. Вчені також виявили численні переваги для розвитку дитини: близьке проживання до природних територій, зокрема, зменшує ризик надмірної ваги, знижує артеріальний тиск, сприяє підвищенню IQ і покращенню психічного здоров’я.

Нагадаємо, вчені встановили, що 9% підлітків з усього світу вживають препарати для схуднення та дієтичні добавки. Близько половини з них згодом використовують ці засоби протягом усього життя.




Схожі новини: