Зеленський підписав закон про надання та використання відпусток: що зміниться

Переглядів: 474

22 грудня 2023 19:45

Зеленський підписав закон про надання та використання відпусток: що зміниться фото

Президент України Володимир Зеленський підписав закон  №8313 щодо впорядкування надання та використання відпусток. Про це йдеться в картці відповідного законопроєкту.

Новий закон вносить низку змін до законодавства України, яке регулює питання відпусток.  Він збільшує максимальну тривалість відпустки без збереження заробітної плати (за сімейними обставинами) удвічі – з 15 до 30 календарних днів на рік. 

Також він передбачає двомісячну відпустку без збереження заробітної плати для військовослужбовців після демобілізації. Цей час входитиме до страхового стажу.

Крім того, закон надає право на грошову компенсацію за всі невикористані дні щорічної відпустки у разі призову на військову службу під час мобілізації.

У початковій редакції законопроєкт передбачав скасування творчих відпусток і відпусток у зв'язку з профспілковим навчанням. До другого читання цю норму переглянули.

Творчі відпустки збереглися, але їхня тривалість, порядок, умови надання та оплати тепер встановлюватимуться не державою, а трудовим та/або колективним договором; те саме стосується спортивних відпусток для підготовки та участі в змаганнях. А профспілкову відпустку повинна буде компенсувати профспілкова організація, за рішенням якої працівник спрямований на навчання.

 




Схожі новини: