Які бувають типи екранів

Переглядів: 496

28 листопада 2023 19:04

Які бувають типи екранів фото

Монітори необхідні для відображення інформації. Сучасні технології дають змогу знайти модель не тільки по якості зображення, а й дизайну. Правильно вибраний пристрій дозволяє комфортно працювати, навчатися, розважатися тощо.

Доступні типи екранів

Завдяки сучасним технологічним досягнення можна вибрати пристрій для вирішення багатьох завдань. Залежно від необхідності, ви можете купити монітор такого типу:

  1. Рідкокристалічний (LCD) — найпоширеніший вид. Він використовує тонкий шар рідини між двома скляними пластинами, на яких розміщені електроди, та забезпечує яскраве якісне зображення.
  2. Світлодіодний (OLED) — технологія дозволяє випромінювати сяйво під час проходження електричного струму. Пристрій має гарну контрастність і насичені кольори, а також кращий ракурс огляду.
  3. Плазмовий — застосовує маленькі комірки з газом, які заряджаються електрикою, щоб створювати зображення. Як наслідок, забезпечуються висока якість картинки, хороший кут і об’ємність.
  4. Катодно-променевий (CRT) — старий тип екранів, що використовує електронний гарматний промінь. Працює добре, але важкий та займає багато місця.
  5. Проєкційний — демонструє зображення на великій поверхні. Буває ретро (LCD) або проекційно-телевізійним (DLP, LCoS).

Це лише кілька основних видів моніторів. Кожен із них має свої особливості, отже слід звертати увагу на такі характеристики, як роздільна здатність, діагональ, наявність портів для підключення периферії тощо. Вибір залежить від вимог користувача та вподобань.

Особливості моніторів

Окрім відмінних технологічних рішень для виведення картинки деякі пристрої здатні порадувати додатковими функціями. Наприклад:

  1. HDR — дає змогу збільшити динамічний діапазон зображення, тобто різницю між найтемнішими та найсвітлішими областями. Має вищу яскравість, контраст і колірне охоплення.
  2. Wi-Fi — дозволяє без дроту підключатися до мережі інтернет та отримувати доступ до всіляких онлайн-сервісів. Передбачає наявність зовнішнього адаптера.
  3. Smart TV — має вбудовану операційну систему, підтримує установку різних застосунків, таких як YouTube, Netflix, Spotify, Facebook.
  4. Поворот — надає можливість повертати пристрій по вертикалі чи горизонталі, змінювати кут нахилу та висоту.

Монітори можуть бути з дуже тонкими рамками або зовсім без них. Такі моделі мають сучасний елегантний дизайн. Широкоформатні пристрої характеризуються великим співвідношенням сторін, наприклад 21:9, 32:9, 32:10. Це дозволяє розширити поле зору в іграх і створити ефект занурення в контент. Намагайтеся дізнатися всю необхідну інформацію про вподобану модель, порівняйте варіанти пристроїв, щоб купити монітор, який буде максимально зручним і задовольнить усі ваші потреби.




Схожі новини: